Na tivatskom aerodromu će se graditi pomoćna pista

DSL obuhvata prostor od 132,7 hektara na kopnu i 8,83 hektara na moru u blizini aktuelnog tivatskog aerodroma
8 komentar(a)
Ažurirano: 27.06.2012. 20:10h

Ministarstvo održivog razvoja i turizma stavilo je na javnu raspravu nacrt Državne studije lokacije "Aerodrom - Tivat" – Sektor 24 sa nacrtom izvještaja o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu.

DSL obuhvata prostor od 132,7 hektara na kopnu i 8,83 hektara na moru u blizini aktuelne tivatske vazdušne luke.

Obradjivači DSL “Aerodrom Tivat” su kotorski “Montecep” i beogradski “CEP” u saradnji sa specijalizovanom britanskom kompanijom za vazduhoplovnu infrastrukturu “Halcrow”.

Planeri su se, nakon analize postojećeg stanja i prostornih mogućnosti za dalji razvoj tivatske vazdušne luke, od četiri moguće, opredijelili za varijantu “Jug” koja podrazumijeva izgradnju potpuno nove terminalne zone aerodroma Tivat sa novim pristanišnim i ostalim zgradama u južnom dijelu, na prostoru između aktuelnog završetka poletno-sletne staze na takozvanom pragu 14 u pavcu prema Krtolima.

Obradjivači DSL “Aerodrom Tivat” su kotorski “Montecep” i beogradski “CEP” u saradnji sa specijalizovanom britanskom kompanijom za vazduhoplovnu infrastrukturu “Halcrow”

Izgradnja nove terminalne zone je međutim, ostavljena za kasniji period iza 2020. godine, a ono što nacrt DSL donosi je kratkoročni plan za povećanje kapaciteta tivatske vazdušne luke koji prvenstveno podrazumijeva izgradnju nove takozvane rulne staze paralelno sa postojećom pistom na dijelu prema moru.

Izgradnjom nove rulne staze kojom će se kretati avioni koji sa terminala odlaze na poziciju za uzlijetanje, odnosno oni koji nakon slijetanja prilaze terminalu, značajno će ubrzati odvijanje saobraćaja na aerodromu Tivat na kome se te operacije trenutno odvijaju na pisti koju, umjesto isključivo za polijetanje i slijetanje, avioni koriste i za rulanje.

Nova rulna staza gradiće se zapadno od postojeće piste na međuosovinskom rastojanju od 182,5 metara što obezbjeđuje uslove za saobraćaj aviona raspona krila do 65 metara.

Uz paralelnu novu rulnu stazu planirana je izgradnja nove platforme za duže parkiranje aviona generalne avijacije. Kapacitet nove plaforme biće šest aviona raspona krila do 20 metara.

Glavna platforma za parkiranje putničkih aviona će sa postojećih sedam parking pozicija biti proširena na devet pozicija do 2020. godine i to sedam parking pozicija za avione raspona krila do 36 metara i dvije pozicije za avione raspona krila do 52 metra.

Predviđena je i izgradnja potpuno nove terminalne zgrade površine 8.124 kvadratnih metara

Povećanje broja parking pozicija na glavnoj platformi, u nacrtu DSL obezbijeđeno je dogradnjom platforme u dijelu ka rijeci Gradiošnici, sve do granice kompleksa aerodroma.

Predviđena je i izgradnja potpuno nove terminalne zgrade površine 8.124 kvadrata, sjeverno od postojeće terminalne zgrade na prostoru aktuelnog parkinga za automobile, nove upravne grade sa VIP terminalom, izmještanje kontrolnog tornja aerodroma na drugu lokaciju, izgradnja nove vatrogasne stanice, novog hangara, novog objekta keteringa, izgradnja vodnog terminala, pristupnih puteva i parkinga, kao i na rekonstrukciju i dogradnja dijela postojećih objekata.

Planirano je i izmještanje trase postojećeg lokalnog puta Tivat-Brdišta-Ostrvo cvijeća u sjevernoj kontakt-zoni aerodromskog područja.

Iz aviona u jahtu

Posebna novost je izgradnja vodnog terminala sa koga će putnici iz avona prelaziti direktno u jahte i brodove i obrnuto.

Novi terminal gradiće se u blizini ušća rijeke Gradiošnice, a sadržaće jedan vez za brodove dužine do 11 metara, dva veza dužine po 25 metara dužine i jedan vez dužine do 30 metara.

Ukupna vrijednost svih planiranih ulaganja u realizaciju ovako planirane DSL “Aerodrom Tivat” je oko 53,8 miliona eura

Kompleks vodnog terminala činiće objekat površine 230 kvadrata sa šalterima za prodaju karata, čekaonicom, ugostiteljskim i trgovinskim sadržajima, VIP terminalom, te pristupna saobraćajnica na kojoj je predvidena stajališna niša za 5 autobusa i parkiralište za 19 automobila.

Ukupna vrijednost svih planiranih ulaganja u realizaciju ovako planirane DSL “Aerodrom Tivat” je oko 53,8 miliona eura.

Javna rasprava o nacrtu DS “Aerodrom Tivat” i pratećim dokumentima trajaće do 20. jula a predviđeno je i održavanje dva okrugla stola i to 9. jula u Podgorici i dan kasnije u Tivtu.

Bonus video: