Na ulici jer nijesu imali za kiriju: Pod šatorom troje djece i trudnica

Kako već sedam mjeseci nemaju pare za kiriju, stanodavac im je, tvrdi Vukosavljević, zaplijenio stvari i izbacio ih na ulicu
245 pregleda 0 komentar(a)
Goran Vukosavljević, Foto: Aida Skorupan
Goran Vukosavljević, Foto: Aida Skorupan
Ažurirano: 19.06.2017. 18:30h

Petočlana porodica Gorana Vukosavljevića iz Rožaja pod vedrim je nebom. Oni su izbačeni iz podstanarskog stana jer nijesu imali od čega da plate kiriju. Raširili su omanji šator ispred zgrade rožajske Opštine gdje će boraviti sve dok se ne nađe rješenje za njihove probleme. Pored Gorana i njegove troje maloljetne djece na trotoaru je i supruga i majka sa rizičnom četvrtom trudnoćom.

„Prije tri godine smo na insistiranje Centra za socijalni rad izašli iz sobička u kojem smo stanovali. Bio je to državni objekat, a oni su smatrali da je neuslovno da tu ostanemo i izveli su nas. Plaćali su nam kiriju do decembra prošle godine“, tvrdi Goran.

Kako već sedam mjeseci nemaju pare za kiriju, stanodavac im je, tvrdi Vukosavljević, zaplijenio stvari i izbacio ih na ulicu.

„Imamo i ugovor na osnovu kojeg je Opština preuzela na sebe da nam plaća kiriju, ali su oni iz nekog razloga odustali. U nedostatku volje ili komunikacije između CZR i Opštine mi više nemamo gdje, ostali smo pod vedrim nebom“, kazao je Goran koji je istakao da ge je muka natjerala da djecu dovede pod šator ispred Opštine „ne bi li neko od nadležnih na lokalnom ili državnom nivou okrenuo glavu ka njima“.

„Mi drugog rješenja nemamo. Predsjednik Opštine Ejup Nurković nas je danas obišao i otputovao za Podgoricu. Ništa konkretno mi nije rekao niti ulio bilo kakvu nadu. Preporučio mi je da nađem na drugom mjestu stan koji će navodno plaćati. To bi značilo da ponovo uđem u probleme, a od prethodnog stanodavca ni stvari ne mogu da uzmem dok lokalna uprava ne izmiri preuzete obaveze. Umjesto da se svađam sa ljudima, bolje mi je ovako na ulici, znam neću ništa nikome dugovati“, kazao je Goran koji je dodao da „više ni u šta ne vjeruje, jer je vjerujući ostao i bez pokućanstva“.

Vukosavljevići su kazali da će tu ostati do daljnjeg, makar to značilo da vremenski uslovi ugroze njihovo zdravlje.

„Pokušaćemo samo djecu da zaštitimo iako nemamo ideju kako. Sa suprugom i samnom neka bude što mora. Ako Opština nema po 60 eura mjesečno za našu kiriju, možda će im laške biti da nas sahrane“, kazao je Goran i dodao da djeca juče nijesu bila gladna jer su im sugrađani donosili hranu.

„Sugrani su nam donijeli i dosta ćebadi pa ćemo pokriti djecu jer je u Rožajama mnogo hladno. Iz CZR nas još niko nije obišao, samo su nas iz daljine posmatrali“, tvrdi Goran.

Nurković: Hoće trajno rješenje

Predsjednik Opštine Ejup Nurković je za lokalni radio „Rožaje“ kazao da je upoznat sa problemom porodice Vukosavljević koji „traje dugo“.

„On ima nezaposlenu ženu i troje djece od kojih je dvoje bolesno. Nema mjesto za stanovanje. Plaćali smo mu kiriju pet, šest mjeseci. Više nemamo uslove da damo besplatno stan toj porodici. On traži posao i stan da mu plati država. Mi nismo ovlašćeni za te socijalne slučajeve, to je nadležnost Ministarstva rada i socijalnog staranja, odnosno CZR“, kazao je Nurković koji je dodao da je kontaktirao direktora Komunalnog preduzeća kako bi zaposlio Vukosavljevića i najavio da postoji šansa da ga uzmu na probni rad od tri mjeseca.

Nurković je kazao da je bio voljan da Vukosavljevićima plati kiriju „još tri, četiri mjeseca dok ne ostvari svoja prava kod nadležnih, ali da svi građani Rožaja izbjegavaju da mu izdaju stan kad vide da ima troje male djece“.

„On i neće neko privremeno rješenje nego trajno od državnih organa“, kazao je Nurković.

Bonus video: