Na Univerzitetu "zaratili" zbog studija računara

Senat je ranije odlučio da program za računarstvo pripadne Prirodnomatematičkom fakultetu
254 pregleda 30 komentar(a)
računar, kompjuter, Foto: Shutterstock
računar, kompjuter, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.07.2015. 18:23h

Senat Univerziteta Crne Gore (UCG) u avgustu će raspravljati o zahtjevu da programi računarstva i energetike ponovo budu pod okriljem Elektrotehničkog fakulteta (ETF).

Matičnost za te oblasti, ranijom odlukom Senata, pripala je Prirodno-matematičkom i Mašinskom fakultetu.

Dopisom u koji su “Vijesti” imale uvid, Vijeće ETF-a upozorava Senat da je Ministarstvo prosvjete u junu 2015. izdalo toj ustanovi dopunu licence “za organizovanje studijskih programa iz oblasti elektrotehnike, energetike, automatike, elektronike, telekomunikacija i račnara”. Poručuju da su “novom odlukom o matičnosti prvi put od osnivanja fakulteta suštinski ugrožena osnovna prava, djelatnost, akademska djelatnost nastavnog i istraživačkog osoblja”.

Dopisom obavještavaju senatore da je matičnost za oblast energetike na ustanovama u regionu, ali i šire, u najvećem broju slučajeva, povjerena elektrotehničkim fakultetima.

“Nažalost, novom odlukom je poslije 50 godina oduzeta našem fakultetu”, piše u dopisu, koji je potpisao dekan ETF-a dekan Zoran Veljović.

Prema nezvaničnim informacijama iz Senata, zahtjev je trebalo da bude razmatran na sjednici prošle sedmice, ali su senatori odlučili da sačekaju avgust.

Izvori “Vijesti” iz Senata tvrde da je zahtjev ETF-a opravdan, s obzirom na to da u spornim oblastima imaju najviše profesora sa akademskim zvanjima, a među njima i onih koji imaju objavljene radove u naučnim časopisima. Jedan od senatora smatra da je odluka da je PMF matičan za računarske nauke “vjerovatno nastavak sukoba i odmjeravanja snaga između bivšeg i aktuelnog prorektora - Srđana Stankovića i Predraga Stanišića”.

“Vijesti” su krajem prošle godine objavile, što nikada nije demantovano, da je Stanković podnio ostavku i zbog neslaganja sa Stanišićem, iako je kao zvaničan razlog naveo loše zdravstveno stanje.

Sa ETF-a ističu da su prvi uveli nastavu iz računarskih nauka

U dopisu piše i da ETF od osnivanja ima energetski smjer “ne samo u nazivu organizacionih cjelina već i u praksi i suštinski”, te da je ta ustanova prva uspjela da osposobi kvalitetno nastavno osoblje.

Ističu da je ETF prvi uveo nastavu iz oblasti računarskih nauka. Podsjećaju da u Odluci o određivanju matičnosti stoji da se načelo matičnosti “sprovodi u okviru studijskih programa i naučno-istraživačkog rada...”.

“Ovim formulacijama direktno su ugrožene akademske slobode istraživača, profesora i studenata ETF-a”.

Bonus video: