Na Žabljaku održana smotra konja

U kategoriji priplodnih pastuva prve nagrade pripale su uzgajivačima Vuku Tapuškoviću iz Mojkovca, Radovanu Zekoviću iz Šavnika i Žabljačanima Gojku Jankoviću i Branislavu Milićeviću
270 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 28.06.2017. 13:45h

Tradicionalna smotra najljepših konja, bosansko-brdske rase održana je na Njegovuđi kod Žabljaka. Okupila je 70 grla koje uzgajaju stočari iz žabljačke, šavničke, pljevaljske, plužinske, beranske i mojkovačke opštine.

Prikazali su ih ljubiteljima plemenitih životinja ali i žiriju koji je ukupno 53 uzgajivača odabrao i novčano nagradio iz fonda koji su obezbijedili Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i Opštine Žabljak i Šavnik.

U kategoriji priplodnih pastuva prve nagrade pripale su uzgajivačima Vuku Tapuškoviću iz Mojkovca, Radovanu Zekoviću iz Šavnika i Žabljačanima Gojku Jankoviću i Branislavu Milićeviću.

Prve nagrade u kategoriji priplodnih kobila pripale su uzgajivačima Ljubiši Rutoviću iz Mojkovca, Sretenu Zarubici i Davoru Zekoviću iz Šavnika te Marku Ostojiću i Dejanu Bojoviću iz Žabljaka.

U ovim ali i u kategorijama muškog i ženskog podmlatka druge i treće nagrade uručene su brojnim uzgajivačima.

Savjetnik za stočarstvo u resornom ministarstvu Blažo Rabrenović ocijenio je da je i ovogodišnja smotra pokazala da tradicija gajenja dobrih konja pod Durmitorom traje.

"Raduje da gotovo vijek duga tradicija smotre i dalje ima sledbenike jer se odazvao veliki broj uzgajivača iz opština koje gravitiraju Sinjajevini i Durmitoru. Uprkos napretku mehanizacije i mreži puteva konj ostaje u funkciji gazdinstva, što je i cilj ove smotre. Poslednjih godina njegova namjena se proširuje i u turističkoj privredi pa su sve više u funkciji obilaska planinskih masiva ili u tradicionalnoj trinaestojulskoj trci konja na Njegovuđi. U ovu granu stočarstva treba ulagati i pomagati što smo u ministarstvu prepoznali i nastojimo da ljude dodatno zainteresujemo da uzgajaju konje", kaže Rabrenović.

Da je konj u sa ovih prostora u funkciji turizma potvrđuje učešće osam od 18 konja, koliko ih uzgaja porodica Ostojić iz Junča dola kod Žabljaka.

"To nam je porodična strast pa smo svi posvećenji konjima koje uzgajamo. Uz ljubav prema njima, razvijamo sport kroz konjički klub koji smo osnovali. Učestvujemo na takmičenjima ali i u turističkoj ponudi jer smo aktivno uključeni u ponudu jahanja od Bjelasice, preko Sinjajevine pa sve do Durmitora", kazao je za "Vijesti" Marko Ostojić i dodaje da je na žabljačkom području ovaj vid uključivanja u turističku ponudu sve više zastupljen.

Galerija

Bonus video: