Na Žabljaku počeo skup "Durmitor i Durmitorci u nauci i umjetnosti"

Dobrodošlicu učesnicima skupa poželio je predsjednik Opštine Žabljak Veselin Vukićević
751 pregleda 1 komentar(a)
Sa skupa na Žabljaku, Foto: Obrad Pješivac
Sa skupa na Žabljaku, Foto: Obrad Pješivac

"Durmitor i Durmitorci u nauci i umjetnosti", tema je dvodnevnog, devetog međunarodnog naučnog skupa "Na izvoru Vukova jezika" koji je organizovala Fondacije Vukove zadužnine za Žabljak, Šavniki i Plužine.

Skup je danas otvorio akademik Branislav Ostojić.

“Okupili smo se ovde, lingvisti, književni teoretičari, istoričari, geografi, etnolozi, geolozi i kulturolozi da iznesemo rezultate svojih najnovijih istraživanja na temu “Durmitor i Durmitorci u nauci i umjetnosti. Centralno mjesto, svakako, pripada Vuku Karadžiću. Zato mnogostrano i po značaju neprelazno Vukovo djelo mi iz zavičaja njegovih predaka, Vuku, kako bi rekao Miroslav Pantić, ne možemo biti dovoljno blagorodni. Vratio je puno dostojanstvo narodnom jeziku i omogućio svom narodu najlakši i najplodonosniji saobraćaj sa ostalim narodima istoga jezika”, kazao je akademik Branislav Ostojić.

Dobrodošlicu učesnicima skupa poželio je predsjednik Opštine Žabljak Veselin Vukićević.

“Tokom dva dana bićemo u prilici da još jednom sagledamo doprinos Durmitoraca nauci i umjetnosti. Bilo bi teško pobrojati sve stvaraoce, naučne i kulturne pregaoce koji su uticali na istoriju, književnost, nauku I kulturu, koji su ovdje “čelom udarili” pa se “trbuhom za kruhom” vinuli u bijeli svijet. Ili su rođeni daleko od Durmitora ali u svom genetskom kodu imaju zapisano das u Drobnjaci, Pivljani, Uskoci, Šaranci…Do Vuka smo imali vojvodu Đurjana Kosovčića i patrijarha Makarija Sokolovića. Vukov savremenik bio je Mladen Milovanović, predsjednik upravljstvujućeg sovjeta. Poslije Vuka došli su Jovan Cvijić, Živojin Mišić, Borislav Pekić, Obren Blagojević, Božidar Žugić i brojni znani i neznani”, kazao je Vukićević.

Naučni skup „Durmitor i Durmitorcu u nauci i umjetnosti” okupio je blizu 30 stručnjaka iz oblasti jezika, književnosti, istorije, geografije i etnologije.

Bonus video: