Na zahtjev Đurđine Ivanović tužioci išli u Vašington da uče

Američka ambasada u Podgorici finansirala put crnogorskim istražiteljima koje su obučavali službenici SEC, FBI i DOJ
0 komentar(a)
Đurđina Ivanović, Foto: Luka Zeković
Đurđina Ivanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.02.2013. 20:54h

Podgorica - Na zahtjev specijalnog tužioca za organizovani kriminal, korupciju, terorizam i ratne zločine Đurđine Ivanović, Ambasada SAD u Podgorici finansirala je edukaciju njenog zamjenika koji vodi istragu slučaja Telekom, i zamjenice osnovnog državnog tužioca u Podgorici, u Komisiji za hartije od vrijednosti (SEC) u Vašingtonu.

Konferenciju su organizovali američka Komisija za hartije od vrijednosti, Ministarstvo pravde (DOJ) i Savezni biro za istrage (FBI), saopštila je juče Ambasada SAD u Podgorici.

“Cilj je pomoć kolegama iz drugih zemalja u razvoju instrumenata i tehnika za uspješno otkrivanje, istraživanje i procesuiranje slučajeva inostranog mita i korupcije, predstavljanja najbolje prakse u ovoj oblasti i poboljšanja međunarodne saradnje”, navodi se.

Tokom intenzivnog trodnevnog programa istražitelji, tužioci i regulatori iz cijelog svijeta učestvovali su na predavanjima i radionicama u malim grupama pod vođstvom iskusnih istražitelja i tužilaca iz SEC-a, DOJ-a i FBI-a, kao i predstavnika drugih američkih vladinih agencija.

SEC pokrenuo istragu o Telekomu

Upravo je organizator i domaćin cnogorskih tužilaca u SAD-u, SEC pokrenuo istragu u slučaju korupcije prilikom privatizacije Telekoma 2005. kada su utvrdili da je više zvaničnika Vlade kao, i “sestra najvišeg Vladinog funkcionera koja se bavi advokaturom”, podmićeno sa ukupno 7,35 miliona”.

SEC je tužbu podnio prije nešto više od godinu, odmah nakon sudskog poravnanja kojim je postupak protiv kompanija, Mađar telekom i njegovog vlasnika Dojče telekomka okončan. Te kompanije su platile poravnanje od 95 miliona dolara, u zamjenu za zaključenje postupka.

Američka komisija, međutim, pokrenula je građansku parnicu protiv tri bivša direktora, zbog, kako tvrde, izrade i realizacije koruptivne šeme 2005. i 2006. godine kada su podmitili više crnogorskih i makedonskih zvaničnika.

Čarapić je sredinom februara prošle godine saopštila da Tužilaštvo prikuplja podatke u vezi sa aferom "Telekom" kako bi mogli da donesu odluku.

Početkom februara ove godine ona je na skupštinskom odboru za Antikorupciju izjavila je da u slučaju Telekom nema osnova za pokretanje krivičnog postupka, iako je petogodišnja istraga u Sjedinjenim Američkim Državama došla do dokaza da je privatizacija tog preduzeća prošla u znaku korupcije nekoliko Vladinih zvaničnika i povezanih lica sa ukupno 7,35 miliona eura.

Čarapić se pred poslanicima nije izjašnjavala koga je u vezi s istragom o aferi Telekom od crnogorskih aktera saslušavala kao ni o tome na osnovu čega je Tužilaštvo donijelo odluku da nema osnova za krivični postupak u tom predmetu.

Ona je navela da nije odgovoreno na zamolnicu koju je Tužilaštvo povodom tog slučaja poslalo nadležnim institucijama u SAD.

Portparolka Ambasade Seli Siver je ranije “Vijestima” saopštila da je dokumentacija koju posjeduju američke državne institucije ista ona kao i u Njemačkoj i Mađarskoj, gdje se takođe sprovodila istraga, te da bi državna tužiteljka mogla njima direktno da se obrati.

Advokatica Ana Kolarević tužila je “Vijesti”, “Monitor” i “Dan” zbog tekstova koji su objavljivani o istrazi Telekom, tvrdeći da je ona stavljena u negativan kontekst i tražeći odštetu od 100 000 eura.

Razmjena utisaka

Službenica američkog Biroa za međunarodne narkotike i sprovođenje zakona zadužena za Crnu Goru Aleksandra Pomeroj i šefica Odjeljenja za medije i kulturu Ambasade SAD Šeli Siver sastale su se 21. februara sa tužiocima, čiji je put u SAD finansiran i podijelili utiske i iskustva, saopšteno je iz Ambasade.

U saopštenju se ne navode imena tužilaca, koji su obučavani u Americi. O kome se radi juče nije saopštilo ni Tužilaštvo u Podgorici, kome su se “Vijesti” obratile ovim povodom.

Bonus video: