Na zanatima i do 30 đaka ispod crte

“Ranije smo bukvalno molili da se upisuju na te smjerove”, kazao je “Vijestima” direktor Elektro-tehničke škole Veselin Pićurić
3981 pregleda 1 komentar(a)
Moguć upis na pojedinim smjerovima u avgustovskom roku, Foto: Luka Zeković
Moguć upis na pojedinim smjerovima u avgustovskom roku, Foto: Luka Zeković

U prvom upisnom roku za srednje škole u Podgorici, u Elektro-tehničkoj školi “Vaso Aligrudić” je na zanate konkurisalo 76 đaka, odnosno čak 20 je ostalo ispod crte.

“Ne pamtimo kada smo popunili zanate u prvom roku, tražili smo za elektroinstalatera i montera telekomunikacionih sistema po 28 đaka, odnosno odjeljenje. Ranije smo bukvalno molili da se upisuju na te smjerove”, kazao je “Vijestima” direktor škole Veselin Pićurić.

On je kazao da će vidjeti u avgustovksom roku šta će sa đacima koji su ostali ispod crte.

Pojasnio je da su ukupno tražili da se upiše 280 đaka, da se na četvorogodišnje smjerove prijavilo 198 njih, a da je na smjeru za energetiku ostalo 19 slobodnih mjesta.

“To je iznenađenje, ranije smo taj smjer popunjavali u prvom roku. Prijavilo se 35 đaka, a tražili smo 56”, istakao je Pićurić.

I u Srednjoj stručnoj školi “Sergije Stanić” najveće interesovanje je bilo za kuvare, gdje su već u prvom roku popunjena mjesta a, prema riječima direktora Darka Vukčevića, u jednom momentu je preko 30 učenika bilo ispod crte.

“Tražili smo tri odjeljenja, ukupno 84 đaka. Bili smo se zabrinuli, zbog tolikih đaka ispod crte, ali su u međuvremenu shvatili da će ostati neupisani, pa su povukli dokumentaciju, odnosno upisivali se u druge škole. Na kraju je ispod crte za kuvara ostalo 10 đaka”, kazao je Vukčević.

Istakao je da im je ostalo slobodnih mjesta na IV stepenu, odnosno smjeru tehničara prodaje.

“Tu je upisano 14, a tražili smo 28 đaka, odnonso jedno odjeljenje. Za konobara smo u prvom roku upisali 43 đaka, tražili smo 56, dakle slobodnih mjesta ima 13”, kazao je direktor.

Dodao je i da slobodnih mjesta ima devet na IV stepenu za restoratere, kao i na III za prodavce.

“Ukupno je u prvom roku konkurisalo 315 đaka, a tražili smo 336, tako da je ukupno ostalo slobodno 43 mjesta. Ove godine smo u odnosu na ranije raspisali konkurs za više odjeljenja, odnosno 12. Do sada smo upisivali do devet do deset odjeljenja”, istakao je Vukčević.

U Gimnaziji “Slobodan Škerović” na opštem smjeru se prijavilo 310 đaka, ali da je ostalo slobodno svega nekoliko mjesta.

“Ostala su na filološkoj gimnaziji četiri mjesta slobodna, jer smo tražili 28, a prijavila se 24 svršena osnovca. Za dvojezično odjeljenje prijavilo se 87 đaka, a tražili smo 56. Na upis u sportsko odjeljenje prijavilo se čak 94 učenika, a tražili smo 28”, kazala je direktorica Gimnazije Zoja Bojanić Lalović.

Dodala je da je ostalo slobodnih mjesta za matematičku gimnaziju, jer se upisalo 18 đaka, a tražili su 28.

“Od 520 đaka, koji su konkurisali u prvom upisnom roku, čak njih 250 su ‘lučonoše’”, pohvalila se Bojanić Lalović.

U Crnoj Gori ove godine osnovnu školu završilo je 6.985 učenika.

Bonus video: