Nabavljeni kontejneri za azilante

“Na ovaj način, stvoriće se uslovi za adekvatan prihvat stranaca koji traže međunarodnu zaštitu u Crnoj Gori, sa intencijom smanjivanja korišćenja alternativnog smještaja”, kazali su iz Ministarstv unutrašnjih poslova
2931 pregleda 1 komentar(a)
Karaula je u blizini granice, Foto: Savo Prelević
Karaula je u blizini granice, Foto: Savo Prelević

Crna Gora radi na postavljanju kontejnerskog naselja u krugu karaule “Božaj”, u blizini granice sa Albanijom, u kojem će biti smješteni stranci koji traže međunarodnu zaštitu.

“Preduzete su aktivnosti na stvaranju potrebne komunalne infrastrukture sa ciljem uspostavljanja kontejnerskog naselja, što podrazumijeva čišćenje platoa na kome je planirano postavljanje kontejnera i sanacija elektro, vodovodne i kanalizacione mreže”, saopšteno je “Vijestima” iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Iz resora Mevludina Nuhodžića ističu da je tenderska procedura za nabavku kontejnera završena i da se očekuje njihova isporuka.

“Na ovaj način, stvoriće se uslovi za adekvatan prihvat stranaca koji traže međunarodnu zaštitu u Crnoj Gori, sa intencijom smanjivanja korišćenja alternativnog smještaja”.

“Vijesti” su početkom godine objavile da je broj stranaca koji su u Crnoj Gori tražili međunarodnu zaštitu prošle godine bio gotovo učetvorostručen u odnosu na 2017. godinu. Iz MUP-a su kazali da je tokom 2018. godine zbrinjavano 4.570 ljudi, od čega u Centru za prihvat u Spužu 2.424, a u alternativnom smještaju 2.146.

Zbog malih kapaciteta Centra za prihvat, gotovo polovina njih je završila na privatnom smještaju, a MUP je zbog toga po hitnom postupku mora za sve njih da traži i plati smještaj i hranu.

U posljednjih godinu dana je, kroz pet ugovora, za te potrebe podgoričkoj firmi “Velma” isplatio oko milion eura.

Što se tiče finansiranja postavljanja kontejnerskog naselja u krugu karaule, iz MUP su kazali da ih imaju osigurana sa više adresa.

“Kada su u pitanju aktivnosti na rekonstrukciji karaule ‘Božaj’, u martu 2018. godine, MUP je apliciralo za sredstva IPA 2018 za sprovođenje projekta ‘Migracioni centar – integrisano upravljanje migracionim tokovima’ i, načelno, odobrena su sredstva u iznosu od 400.000 eura. Takođe, projekat rekonstrukcije karaule ‘Božaj’ je na Listi prioritetnih kapitalnih projekata koji se finansiraju iz Kapitalnog budžeta države u 2020. godini”, odgovoreno je iz Nuhodžićevog resora.

Vlada je na posljednjoj sjednici prije kolektivnog odbora, 1. avgusta, usvojila listu kapitalnih projekata na kojoj stoji da je procijenjena vrijednost te investicije 872.000 eura, a period realizacije 2020. i 2021. godina.

Ministri odbrane i unutrašnjih poslova, Predrag Bošković i Nuhodžić, su početkom nedjelje obišli karaulu “Krenza” na granici sa Albanijom koju čuvaju mještovite patrole Vojske i policije, navodeći da one zajednički rade na potpunom obezbjeđenju i maksimalno mogućoj zabrani nelegalnih prelazaka crnogorske granice granice.

Iz Uprave policije je sredinom prošle godine saopšteno da su renovirane bivše karaule “Krenza” i “Zoganje”, a da se “Božaj” priprema za eventualni prihvat većeg broja migranata.

Bonus video: