Načelnica pulmološke klinike KCCG: Hvala MCP na donaciji dva respiratora

"Kao svaka nova bolest ili novi virus i ovaj trenutni predstavlja neminovan izazov za globalni zdravstveni sistem"
33000 pregleda 30 komentar(a)
Jelena Borovinić Bojović, Foto: Mitropolija.com
Jelena Borovinić Bojović, Foto: Mitropolija.com
Ažurirano: 27.03.2020. 22:44h

Načelnica pulmološke klinike Kliničkog centra Crne Gore dr Jelena Borovinić Bojović zahvalila se u ime ljekara i zdravstvenih radnika Mitropoliji crnogorsko primorskoj na prilogu u vidu dva respiratora.

Gostujući u serijalu Internet litije ona je govorila o o djelovanju koronavirusa na čovjekov respiratorni sistem.

Kako se navodi na sajtu Mitropolije, Borovinić Bojović je istakla da je problem kod ovoga virusa koji pripada široj familiji Korona virusa taj, što se prvi put javlja kod ljudske populacije na koju je prenešen sa životinjskog svijeta.

"Kao svaka nova bolest ili novi virus i ovaj trenutni predstavlja neminovan izazov za globalni zdravstveni sistem", kazala je.

Ona je navela i to da je dodatni problem taj što se simptomi javljaju individualno i da im je potreban period od 3-4 do 14 dana.

"Period inkubacije odnosi se na trenutak kada virus uđe u čovjekov organizam do pojave prvih simptoma. Bitno je navesti i postojanje asimptomata, to jest osoba kod kojih su simptomi minimalni ali koji su takođe potencijalna opasnost za druge ljude i okolinu. Zbog toga je bitan period samoizolacije u trajanju od 14 dana.”

Kada je u pitanju primjena respiratora oni se koriste u najtežim slučajevima kojih ima u procentima 5 do -6 odsto, a koji zahtijevaju vještačko disanje posredstvom respiratora.

"Ono što je jako bitno za nas jeste da se broj oboljelih drži na pristojnom nivou kako se zdravstveni sistem ne bi zatrpavao. Ogromni priliv pacijenata predstavlja problem ne samo za naš već i za svaki zdravstveni sistem u svijeti jer u takvim situacijama nije moguća kvalitetna pažnja i ophođenje prema oboljelima. Za sada naše zdravstvo posjeduje dovoljan broj respiratora ali svakako bih još jednom apelovala na javnost da se pridržavaju preventivnih mjera izdatih od strane Nacionalnog koordinacionog tima", istakla je Borovinić Bojović.

Bonus video: