Nacionalni savjet Crnogoraca: Mitrovićevi navodi su groteskni

Iz Savjeta ističu da sa žaljenjem, konstatuju da saopštenja kao što je Mitrovićevo odmažu crnogorskoj zajednici u Srbiji
63 pregleda 3 komentar(a)
Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine u Srbiji, Foto: Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine u Srbiji
Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine u Srbiji, Foto: Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine u Srbiji
Ažurirano: 21.03.2015. 10:21h

Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine u Srbiji tvrdi da su navodi člana tog Savjeta Veselina Mitrovića o zloupotrebljavanju novca koji Savjet dobija iz budžeta Srbije groteskne jer Savjet do objavljivanja njegovih tvrdnji nije upotrijebio nijedan dinar ni za koju svrhu.

"Na računu Savjeta su sva sredstva koja su uplaćena netaknuta. Sve aktivnosti Savjeta i njegove troškove do sada su članovi većine u Savjetu plaćali svojim sredstvima a sav rad je bio volonterski. U svijetlu te činjenice, nameće se pitanje kojim motivima su vođeni pojedinci koji se bez ikakvog obzira prema činjenicama javno oglašavaju, a javnost upozoravamo na neozbiljnost takvog djelovanja", navodi se u saopštenju Savjeta.

Dodaje se da ova situacija pokazuje i koliko jedan od članova Savjeta nije upoznat sa zakonskim osnovama po kojim funkcionišu i na osnovu kojih se finansiraju svi nacionalni savjeti u Srbiji.

"Nije uloga Savjeta da finansira udruženja, već da u skladu sa zakonom osniva ustanove, fondacije i organizacije u oblasti kulture, obrazovanja, informisanja i službene upotrebe jezika, i samim tim stvori uslove za nesmetano funkcionisanje zainteresovanih udruženja te da sam organizuje programe. Trošenje budžetskih sredstava podleže rigoroznim kontrolama nadležnih institucija Republike Srbije i ono je transparentno i proverljivo", dodaje se u saopštenju..

Iz Savjeta ističu da sa žaljenjem, konstatuju da saopštenja kao što je Mitrovićevo odmažu crnogorskoj zajednici u Srbiji.

"Nacionalni savjet poziva sve članove Savjeta da budu odgovorniji i da dostojno reprezentuju crnogorsku nacionalnu manjinu u Srbiji, i da umjesto pisanja saopštenja, pomognu crnogorskim udruženjima da kvalitetnim projektima učestvuju u nekoliko aktuelnih konkursa koje su raspisali republički i pokrajinski organi, a koji se odnose na finansiranje nacionalnih manjina u Srbiji", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: