Nacionalnim parkovima Crne Gore 150.000 eura od Evropske komisije

Projekat “Priroda za budućnost” trajaće dvije godine u NP Lovćen i Skadarsko jezero
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.05.2011. 13:02h

Istraživanja speleoloških objekata, markiranje lokaliteta, njihovi nacrti i sakupljanje pećinske faune beskičmenjaka u NP Lovćen i Skadarsko jezero obavljeno je u okviru IPA programa prekogranične saradnje Hrvatske i Crne Gore - “Priroda za budućnost”.

Kako je saopšteno iz Nacionalnih parkova Crne Gore do sada su realizovane gotovo sve aktivnosti predviđene planom projekta, a djelimično su završeni i radovi na postavljanju tri vidikovca i staze do Obodske pećine.

“U toku je nabavka tri teleskopa koji će biti postavlejni do kraja juna, dva u NP Skadarsko jezero, na lokacijama Stanaj i Vranjina, a treći na mjestu gdje je nekada bio postavljen teleskop - na Mauzoleju u NP Lovćen”, navodi se u saopštenju iz NP CG.

U narednom periodu u okviru projekta radiće se elaborat o istraživanju pećina sa arheološkog, speleološkog i biološkog aspekta u NP Skadarsko jezero, izrada studije biodiverziteta prekograničnog regiona, kao i postavljanju panoa sa informacijama o biodiverzitetu na jezeru.

Projekat “Priroda za budućnost” trajaće dvije godine u NP Lovćen i Skadarsko jezero, a za njega će NPCG od Evropske komisije dobiti bespovratna sredstva u iznosu od 150 hiljada eura. Taj projekat je samo jedan od ukupno pet koji se sprovode u prekograničnom programu Hrvatska – Crna Gora za koji će ravnomjerno biti raspoređeno 400 hiljada eura.

U projektu učestvuju Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore, Regionalna razvojna agencija DUNEA iz Hrvatske, dok su u aktivnostima sarađivali sa Prirodnjačkim muzejom, Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture i Outdoor klubom iz Podgorice.

Bonus video: