Nacrt plana akcije za mlade: Sve karte biće otvorene 15 dana

Dokument četvorogodišnjeg razvoja generacija u punoj snazi se odnosi na zdravlje, porodicu, obrazovanje, zapošljavanje...
0 komentar(a)
Gimnazija Slobodan Škerović, Srednja škola, Foto: Boris Pejović
Gimnazija Slobodan Škerović, Srednja škola, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.03.2014. 18:25h

Glavni grad je stavio na petnaestodnevnu javnu raspravu Nacrt plana akcije za mlade od 2014. do 2019. godine, koji objedinjava postojeće i nove mjere u svim oblastima od značaja za zdrav razvoj mladih i njihovo aktivno uključivanje u društvo.

Plan akcije za mlade, kako je objašnjeno u dokumentu, obuhvata oblast demografije, obrazovanja, zapošljavanja, porodice i bezbjednosti, zdravlja mladih i bolesti zavisnosti, ljudskih prava, učešća mladih u životu društva i informisanost. Plan obuhvata i kulturu, slobodno vrijeme-aktivizam, volonterizam, sport i mobilnost.

Dokument se odnosi na mlade u Glavnom gradu starosne strukture od 15 do 29 godina, kojih prema podacima posljednjeg popisa u Podgorici ima 41.592 ili 22,36 odsto.

Neki od ciljeva strategije od 2014. do 2019. su povećanje kvaliteta formalnog obrazovanja i njegovo usklađivanje sa potrebama na tržištu rada, intenzivan razvoj neformalnog obrazovanja, veća zastupljenost Roma u procesu obrazovanja, poboljšanje uslova za obrazovanje mladih sa invaliditetom... Ciljevi su i da se smanji stopa nezaposlenosti.

Centralna javna rasprava o dokumentu održaće se u sali KIC-a ‚‚Budo Tomović“ 20. marta u 12 časova.

Bonus video: