Nadležni da kažu ko ruši tender

Anonimna prijava zbog tendera vrijednog 6,7 miliona za led sijalice, iz Komunalnih usluga tvrde da je to opstrukcija
95 pregleda 1 komentar(a)
rasvjeta, Zagorič, Foto: Arhiva "Vijesti"
rasvjeta, Zagorič, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 15.03.2017. 21:12h

Preduzeće “Komunalne usluge” podnijelo je prijave nadležnim državnim organima kako bi utvrdili ko stoji iza dopisa u kojemu se navodi da direktor preduzeća Radojica Popović uz pomoć čelnika grada krši Zakon o javnim nabavkama, jer navodno želi da “ mimo zakona i svih procedura” posao oko ugradnje LED rasvjete u Glavnom gradu, Tuzima i Golubovcima, dodijeli firmi iz Mađarske.

Tender, vrijedan 6,7 miliona eura, “Komunalne usluge” raspisale su 16. decembra prošle godine, a ponude su, nakon više odlaganja zbog pristiglih žalbi, otvorene 23. februara tekuće godine. Komisija za otvaranje i vrednovanje ponuda, na čijem čelu je Dragutin Đeković, još nije donijela odluku o izboru najpovoljnije ponude. Rok za donošenje odluke je 30 dana od otvaranja ponuda.

U dopisu anonimnog pošiljaoca, koji je upućen na više mejl adresa, navodi se da je “tender osmišljen tako da se ponuđaču koji je ugradio najviše svetiljki dodijeli 30 bodova, što u konkretnom slučaju znači da ponuđač iz Mađarske, koji je skuplji milion eura u odnosu na najjeftinijeg, ima najviše bodova, i prvorangirani je”.

“Što dovoljno govori o brutalnom namještanju tendera, i da su oni koji su ga namještali vodili računa samo o svom ličnom interesu ne poštujući zakone Crne Gore, struku i zdravu logiku”, navodi se u dopisu.

Iz preduzeća “Komunalne usluge” tvrde da se nastavlja “besprizorna kampanja opstrukcije javnog interesa i realizacije veoma važnog projekta za glavni grad”.

“Nakon što je tenderski postupak obilježilo podnošenje falsifikovanih žalbi, organizovana kriminalna grupa ili pojedinac, ne prestaje sa falsifikatima. Ovoga puta je sa izmišljene i-mejl adrese i navodnim potpisom izvršnog direktora Komunalnih usluga na veliki broj adresa poslat dopis sa nizom neistina, podlih namjera i insinuacija zbog kojih će, sigurni smo, neko morati krivično da odgovara”, saopšteno je iz “Komunalnih usluga”.

Iz tog preduzeća navode da je zbog narušavanja javnog interesa i pokušaja diskreditacije već podnijeta jedna krivična prijava, te da su zbog najnovijeg 'falsifikata' već podnijeli prijave nadležnim državnim organima.

Saopštili su da od realizacije ovog projekta interes može da ima samo Glavni grad koji treba da obezbijedi savremene svjetiljke i istovremeno značajnu uštedu električne energije, bez bilo kakvih ulaganja sopstvenih sredstava.

“Odlučni smo da, uz pomoć nadležnih državnih organa, stanemo na put falsifikatorima i opstruktorima javnog ineresa koji očito ne prezaju od ovakvih i sličnih radnji”, saopšteno je iz tog preduzeća.

Žalba firme “B POP SHOP” nije sakrivena, već je odbačena

U dopisu anonimnog pošiljaoca se, uz dostavljenu skeniranu kopiju, navodi da je od javnosti sakrivena žalba firme “B POP SHOP” koja je pristigla dva dana prije otvaranja pristiglih ponuda.

Iz “Komunalnih usluga” su to demantovali, navodeći da žalba koja je dostavljena uz dopis nije skrivena od javnosti, već je blagovremeno dostavljena Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javnih nabavki 23.02.2017. Državna komisija je žalbu istog dana odbacila kao neurednu, jer žalilac i pored opomene i naknadno ostavljenog roka nije dostavio dokaz o uplati naknade za vođenje postupka po žalbi, kako je propisano članom 125 ZJN.

“Navedeni zaključak Državna komisija je 23.02.2017. dostavila ovom privrednom Društvu kao naručiocu prije početka javnog otvaranja ponuda. Obavještavamo vas da smo tokom dana već kontaktirali Državnu komisiju za kontrolu postupaka javnih nabavki koja nas je obavijestila da je podnosiocu žalbe ,,B POP SHOP-u’’ blagovremeno dostavljen navedeni zaključak putem i-mejla 23.02.2017. godine”, navode iz “Komunalnih usluga”.

Bonus video: