Nadležni da stanu na kraj ugrožavanju ribljeg fonda

51 pregleda 3 komentar(a)
Ribolov, Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Ribolov, Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 04.11.2014. 18:30h

NVO "Za vode Podgorice" je, uz podršku NVO Ozon, Trofta, Green Home, Građanska Alijansa, MANS, Breznica i CZIP, uputila poziv nadležnim institucija da, kako navode, "konačno stanu na kraj, konstantnom ugrožavanju ribljeg fonda u Crnoj Gori, kao i pozovu na odgovornost sve prekršioce zabrane ribolova na rijekama i jezerima u Crnoj Gori".

"Kao i svakog 1. novembra i ove godine je počela zabrana ribolova na svim rijekama i jezerima u Crnoj Gori. U toku narednih pet mjeseci, plemenite salmonidne vrste riba treba da imaju mir, prijeko potreban za nesmetan mrijest. Naredbom o ribolovnim zabranima, ograničenjima i mjerama za zaštitu ribljeg fonda na dionicama više rijeka, resorno Ministsrtvo ruralnog razvoja i poljoprivrede dozvoljava vršenje ribolova tokom čitave godine, i na taj način direktno ugrožava ionako snažno devastiran riblji fond. Ovaj dokument na, po nama neodrživ način, reguliše ribolov na više dijelova toka rijeka Tare, Lima, Plasnica, Ćehotine", navodi se u saopštenju koje potpisuje Nikola Novović, predsjednik NVO "Za vode Podgorice".

Ta organizacija pita ministra Petra Ivanovića na osnovu čega je donesen takav pravni akt, koji selektivno dozvoljava ribolov u navedenim područjima.

"Na rijeci Lim su to lokaliteti u Plavu, Andrijevici i Beranama, a na rijeci Tari kod Mojkovca i u dijelu rijeke koji je pod "zaštitom" NP Biogradska gora, te na rijeci Ćehotini u blizini Pljevalja. Uz podršku kolega iz NVO sektora želimo da pošaljemo poruku da ćemo se aktivno i dalje baviti ovim problemom u cilju motivisanja nadležnog Ministarstva i relevantnih institucija da rade svoj posao, te da zaštitimo jedan od dragulja Crne Gore koji se neodgovornim ponasanjem devastira", navodi se u saopštenju.

Bonus video: