Nadležni razmatraju da postavljaju gumene rešetke

Samo u prvoj polovini 2012. godine, kako je saopšteno iz "Puteva", ukradeni su poklopci sa šahti, vrijedni 15.000 eura
66 pregleda 4 komentar(a)
šaht, saobraćaj, Foto: Zoran Đurić
šaht, saobraćaj, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 08.07.2013. 07:58h

U namjeri da spriječe krađu šahti sa gradskih saobraćajnica, nadležni razmatraju mogućnost postavljanja rešetki od reciklirane gume.

Direktorica “Puteva” Violeta Klikovac kazala je da je u toku ispitivanje koje opterećenje mogu da podnesu gumene rešetke.

“Rešetke od reciklirane gume proizvodi fabrika u Srbiji. Očekujemo rezultate, a istovremeno tražimo najbolje rješenje jer se rešetke kradu svakodnevno”, rekla je Klikovac.

Samo u prvoj polovini 2012. godine ukradeni su poklopci sa šahti, vrijedni 15.000 eura, saopšteno je iz “Puteva”.

U tom periodu ukradeno je 260 rešetki, a portparolka “Vodovoda“ Nataša Novaković saopštila je tada da su morali da postave 78 novih betonskih i 86 liveno-gvozdenih poklopaca.

Radnici “Puteva” prinuđeni su da zavare poklopce, kako ih lopovi noću ne bi odnijeli, a na ulicama se često može vidjeti grana, ili neki čvrsti predmet postavljen u šahti, koji ukazuje da nema poklopca.

Prema prošlogodišnjem cjenovniku, betonski poklopac sa postavljanjem košta 25, a gvozdeni 148 eura. Ukradene šahte lopovi jedino mogu da prodaju na otpadima, a upućeni smatraju da se miješaju sa drugim željezom, s obzirom da je takva trgovina nezakonita.

Najviše poklopaca na šahtama i slivničkih rešetki nestalo je na Koniku i Starom aerodromu, saopšteno je ranije iz javnih preduzeća.

Gradonačelnik Miomir Mugoša optužio je u novembru 2012. raseljene iz kampa na Koniku za krađu državne imovine, vrijedne oko 100.000 eura.

To je izazvalo oštro negodovanje dijela javnosti, jer je Mugoša praktično optužio samo Rome.

Šahte, međutim, kradu i drugi, a “Vijesti” su ranije pisale o organizovanoj grupi koja je “operisala” u prigradskim naseljima uz pomoć kombija, sa otvorom na podu veličine šahte.

Bonus video: