Nagrade i kazne po mjeri DPS-a

Vlada je nedavno smijenila Vjeru Borozan zbog kršenja zakona, a na njeno mjesto dovela Anastazuju Miranović koja je prekršila isti propis
119 pregleda 8 komentar(a)
Miodrag Vlahović, Foto: Savo Prelević
Miodrag Vlahović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.05.2018. 20:04h

Vlada, njeni resori i institucije koriste Zakon o sprečavanju sukoba interesa isključivo za obračunavanje sa kadrovima koji se usude da govore istinu o stanju u oblastima kojima rukovode ili upravljaju, smatra direktorka MANS-a i članica Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije Vanja Ćalović-Marković.

Vlada je prošle sedmice smijenila direktorku Narodnog muzeja Vjeru Borozan, a formalni razlog je kršenje zakona, odnosno to što mjesec dana od dolaska na funkciju nije Agenciji dostavila izvještaj o imovini i prihodima. Borozan je poznata po tome što je u više navrata otvoreno govorila o stanju u Muzeju i eksponata.

Na istoj sjednici, Vlada je za novu direktorku imenovala Anastaziju Miranović, za koju je Agencija u oktobru 2017. utvrdila da krši isti zakon jer u godišnjim izvještajima o imovini i prihodima za 2015. i 2016. nije dostavila potpune podatke.

Ministarstvo kulture nije odgovorilo na pitanja “Vijesti” zašto krajem 2017. nije smijenilo Miranovićevu, zbog kršenja ZSK, već joj je sada povjereno rukovođenje Narodnim muzejom.

Miranovićeva je, inače, članica Glavnog odbora DPS-a i za vrijeme njenog mandata problematizovana je gradnja na Turskom rtu, u Dobroti i Perastu.

Ni Vlada nije odgovorila na koji način je sankcionisala savjetnicu predsjednika Vlade Andrijanu Vukotić, nakon odluke Agencije da krši ZSK.

O sankcijama ćuti i Ministarstvo vanjskih poslova kad je u pitanju ambasador u Vatikanu Miodrag Vlahović, koji takođe po dolasku na funkciju nije na vrijeme dostavio izvještaj o imovini i prihodima.

Iako su najavili da će odgovoriti, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava nikad nije dostavilo odgovore na pitanja na koji način su sankcionisani članovi Upravnog odbora Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Basri Lika i Ruzdhi Lluka.

“Ovi primjeri pokazuju da Agencija služi kao sredstvo DPS-a da vodi kadrovsku politiku, da čisti institucije od politički nelojalnih ili neposlušnih kadrova, a da nagrađuje aktivne u partiji. Famozni član 42 zakona omogućava organima da sami odluče na koji način će sankcionisati ili neće funkcionere. Time dolazimo do situacije da se ozbiljni prekršaji tolerišu, dok se najbanalniji koriste za čišćenja institucija od kadrova koji se usude da imaju svoj stav”, ocijenila je Ćalović-Marković.

Ona ponavlja da je direktor ASK Sreten Radonjić upravo zbog toga i doveden na čelo Agencije: “Da bi Agencija postala bič u rukama vlasti protiv nepodobnih. Time se borba protiv korupcije pretvorila u svoju suprotnost”.

Mišljenja Agencije prije nekoliko mjeseci bila su povod i za smjenu članova Savjeta RTCG i Agencije za elektronske medije Gorana Đurovića, Nikole Vukčevića i Darka Ivanovića, kao i ministra Andrije Pejovića.

I Evropska komisija nas upozorava na to da je Agencija instrument vlasti

Ćalović-Marković ističe i da je Evropska komisija u Izvještaju o napretku upozorila na to da je Agencija politizovana, politički instrumentalizovana, da donosi odluke koje nijesu zasnovane na Zakonu.

“To su u izvještaju oslikali primjerima smjene članova Savjeta RTCG. Očigledno je da će do narednog izvještaja EK biti još ovakvih slučajeva”, dodala je ona.

Bonus video: