Najavili odlučniju akciju: Pojačaće kontrolu pristupa Lovanji i spriječiti paljenje otpada

U radnu grupu za Lovanju koja će formirati Tivat i Kotor uključiće se i predstavnici NVO koje mogu pružiti stručnu pomoć
102 pregleda 0 komentar(a)
Lovanja, Foto: Siniša Luković
Lovanja, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 17.11.2017. 09:26h

Opština Tivat i Opština Kotor formiraće radnu grupu koja će koordinirati postupkom sanacije nelegalnog odlagališta otpada na Lovanji – dogovoreno je na satanku koji je u četvrtak održan u Tivtu.

Nelegalno odlaganje i paljenje otpada na lokaciji Lovanja u blizini aerodroma Tivat i rješavanje ovog dugogodišnjeg problema, bile su teme sastanka tivatske gradonačelnice Snežane Matijević, potpredsjednika Opštine Kotor Milivoja Miša Samardžića, direktora komunalnih preduzeća Tivat i Kotor Vlada Đukića i Mladena Lučića, predstavnika nadležnih sekretarijata i službi obije opštine i predstavnika NVO "Bokeški forum", Andrije Petkovića.

Kako je saopšteno iz Opštine Tivat, dogovoreno je da dvije lokalne uprave intenziviraju saradnju u cilju rješavanja ovog velikog problema koji pričinjava teškoće i neugodnosti žiteljima obližnjih naselja, ali i funkcionisanju aerodroma.

U radnu grupu za Lovanju koja će formirati Tivat i Kotor uključiće se i predstavnici NVO koje mogu pružiti stručnu pomoć.

"Svi učesnici sastanka zajedničkog su stava da je dalje odlaganje smeća na ovom lokalitetu kao i paljenje otpada nedopustivo. Čulo se i nekoliko ideja koje bi kratkoročno ili dugoročno mogle pomoći rješavanju situacije: od pojačane kontrole inspekcijskih službi, ulaska u rješavanje socijalnog pitanja koji je na ovoj lokaciji neodvojiv od onog ekološkog, kandidovanja adekvatnog zajedničkog projekta ka evropskim fondovima, pa sve do angažovanja reciklažne stanice koja bi otkupljivala sporni otpad", stoji u saopštenju uz napomenu da će u fokusu Radne grupe biti sprječavanje daljeg nelegalnog dovoza otpada na Lovanju, riješavanje imovinskih pitanja, rad na sprovođenju ekološke sanacije lokaliteta, uz istovremeno rješavanje socijalnih problema stanovnika tamošnjeg nefromalnog romsko-egipćanskog naselja.

"Kratkoročno, biće postavljene fiksne žardinjere kako bi se kamioni sa otpadom spriječili da dođu na lokaciju, biće postavljene i table sa naznakom da je odlaganje otpada zabranjeno, a komunalna preduzeća angažovaće ljude koji će sprovoditi kontrolu predmetnog područja", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: