Najbolje je ulje iz Ulcinja

Srebrne medalje na takmičenju u Hrvatskoj dobili su takođe Ulcinjani Bekim Bashi i Arben Elezagi, rečeno je “Vijestima”...
158 pregleda 6 komentar(a)
Maslinovo ulje
Maslinovo ulje
Ažurirano: 28.03.2016. 18:26h

Ulcinjanin Mentor Toli Zejnelaga dobio je zlatnu medalju za kvalitet ekstra djevičanskog maslinovog ulja od sorte žutica, na nedavno odžanom Noćnjaku u mjestu Bol na Braču.

Srebrne medalje pripale su Ulcinjanima Bekim Bashi i Arbenu Elezagi.

Uspjeh Zejnelage dobija još više na značaju ako se zna da je pitanju tradicionalna međunarodna manifestacija na kojoj učestvuju maslinari iz cijelog regiona i da je pobijedio u konkurenciji od 43 takmičara.

Zejnelaga je kazao da je očekivao zlatnu medalju, ali ne i zlatnu.

Slobodne masne kiseline u njegovom ulju, pokazala je senzorska analiza, nijesu prelazile 0,2 odsto iako se u djevičanska ulja ubrajaju i ona koja kiselost imaju do 0,8 odsto.

“U pitanju je ulje od stabala maslina koja su većinom stara više od hiljadu i trista godina. Pravim načinom održavanja i ubiranja, od tih korijena ne dobijate kvantitet ali kvalitet je nesporan. Zato sam znao da ću biti među nagrađenima ali zlato ipak znači da si najbolji među najboljima. Ovo nije priznanje samo za moju familiju, već za cijeli grad”, kazao je “Vijestima” Zejnelaga.

U neposrednoj blizini uvale Valdanos, on posjeduje oko 250 stabala masline.

Kazao je da je ulje koje je zavrijedilo zlato, ovogodišnje proizvodnje.

“Rod nije bio na očekivanom nivou, ali kvalitet jeste”, istakao je Zejnelaga.

Rekao je da mu je to prvo učestvovanje na Noćnjaku, kako Hrvati nazivaju manifestaciju koju su ove godine organizovali osmnaesti put.

Po običaju, glavni pokrovitelja Noćnjaka je predsjednik Hrvatske a na manifestaciji koja traje tri dana, redovni učesnici su i resorni ministri.

“Hrvati su mnogo napredovali u maslinarstvu. Ovo nije samo druženje i takmičenje već i jedno izvanredno iskustvo koje će mi dobro doći u pripremi za sljedeću berbu. Ne vjerujem da ću više propustiti ijedan Noćnjak”, rekao je Zejnelaga.

Bonus video: