Najbolji na kursu, a neće putovati u Tursku

Na završnom ispitu 2.jula od stotinu poena na jednom testu imali 99, a na drugom 97. Sve je to bilo uzalud
63 pregleda 13 komentar(a)
Turski kulturni centar, Foto: Facebook.com
Turski kulturni centar, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 29.07.2015. 05:34h

Polaznici kursa turskog jezika, koji je Yunus Emre institut iz Podgorice (Turski kulturni centar) organizovao na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, smatraju da su prevareni i da na jednomjesečnu ljetnju školu u Tursku nijesu poslati najbolji kandidati, kao što je rečeno.

Marko Spaić i Bojana Damjanović kazali su „Vijestima“, da su na početku kursa, u oktobru prošle godine, direktor Turskog kulturnog centra Džihan Ozdemir i koordinator za studente, profesor Emre Čaglajan, kazali su im da će najbolji polaznici kursa imati priliku da jezik usavrše tokom ljetnje škole u Turskoj.

„Imali smo motivaciju više da učimo i potrudili smo se da budemo najbolji. Tako smo na završnom ispitu 2.jula od stotinu poena na jednom testu imali 99, a na drugom 97. Sve je to bilo uzalud”, kazao je Spaić.

Njima je 23. juna, kako tvrde, rečeno da je 11 kandidata, njih dvoje iz Nikšića i devetoro iz Podgorice, ostvarilo pravo da pohađa ljetnju školu od 27.jula do 22.avgusta.

Tada su pozvani u Podgoricu, da potpišu pravilnik o ljetnjoj školi, donesu pasoš i dvije fotografije i izvade ljekarsko uvjerenje.

“Sve smo to uradili. Bilo je u ponudi 11 gradova i rekli su nam da izaberemo gdje bi voljeli da idemo, a da će nam uskoro poslati koji smo grad dobili i kada se ide. Nakon toga mjesec nijesmo znali ništa.

Stalno smo zvali da pitamo kada i gdje idemo, kada ćemo dobiti avionske karte, a njihov odgovor je bio - ‘strpite se, biće sve u redu, polako’”, kazala je Damjanović.

I tako sve do 21.jula kada je sekretarica direktora Instituta poslala Spaiću poruku da počnu da se spremaju jer u subotu ili nedjelju putuju, da će avionske karte dobiti za dan-dva, kada će i saznati gdje idu.

“U petak sam kontaktirao sam sekretaricu koja mi je kazala da jedna grupa ide u subotu, druga u nedjelju i da se spremamo kao da idemo sjutra”, tvrdi Spaić.

Pola sata nakon toga Bojana je od koleginice iz Podgorice saznala da pet polaznika već zna gdje ide, a da nije isključena mogućnost da njih šestoro ne idu.

Sekretarica ih je, nakon petnaestak poziva i poruke, obavijestila da ne idu, kao i da ne zna razlog zbog čega neće pohađati ljetnju školu.

“Odlučili smo da isto veče kontaktiramo profesora Čalajana i direktora Ozdemira. Čaglajan nam je odgovorio da su i oni iznenađeni, da je direktor otišao u predstavništvo u Ankari da vidi u čemu je problem i da očekuju da će nas pozvati”, kazao je Spaić.

Damjanović je kazala da je direktorova priča bila uopštena.

“Rekao je da možemo da pokušamo ponovo naredne godine da budemo najbolji i da ćemo otići. Poslali smo mejl glavnom direktoru Yunus Emre instituta u Ankari, Hayati Develiju, objasnili mu cjelokupnu situaciju i rekli da ne znamo ko je kriv ali da znamo da smo prevareni. Čekamo odgovor od njega”, kazala je Damjanović.

Nijesu imali položen nivo A1

„Vijestima” je iz Turskog kulturnog centra rečeno da bi polaznici mogli aplicirati za ljetnju školu potrebno je da u trenutku konkursa imaju najmanje položen nivo A1.

“Kada su počele aplikacije učenici iz Nikšića nisu imali A1 nivo, za razliku od onih u našem centru, koji su ga imali i već bili na kursu A2. Ove godine je za Turski kulturni centar u Podgorici dodijeljeno pet glavnih i isto rezervnih mjesta”, kazali su iz Instituta. Glavna mjesta dodijeljena su polaznicima iz Podgorice koji su pohađali drugi nivo, kazali su, a direktor Ozdemir je od centrale iz Ankare tražio da mu dozvole da pošalje tri učenika sa Filozofskog koji su veoma radni.

“Gospođa nadležna za školu je kazala da će pomoći i mi smo na osnovu odgovora rekli da postoji mogućnost da idu u Tursku, ali da nije sigurno. 24. jula javljeno nam je da možemo poslati pet polaznika sa glavne liste jer je broj učenika koji pohađaju turski jezik u našem Institutu manji u odnosu na ostale Turske kulturne centre u svijetu”, odgovoreno je “Vijestima”. Učenici sa rezervne liste su odmah obaviješteni da ne idu, a direktor im je, kako tvrde objasnio razloge.

Bonus video: