Najlakše je svijest "parkirati" na tuđe mjesto!

74 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 03.12.2014. 22:30h

Pomalo tmurno jutro u Podgorici, ništa neobično za 03. decembar. Dan kao i svaki jesenji, po kalendaru. Ali ovaj nije samo tako, sam po sebi dat. U svijetu se on od 1992. godine obilježava kao međunarodni dan osoba s invaliditetom, tako i u podgorici i u Crnoj Gori...

No, kako neki od naših susjeda i sugrađana doživljavaju 03. decembar možete vidjeti na priloženoj fotografiji sa parkinga ispred jedne zgrade u Podgorici, upravo na lokaciji gdje je smješteno Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore.

Vjerovatno da naš sugrađanin ili sugrađanka nije ni svjestan/na značenja današneg dana ali je svakako uspio/la da simbolično, na 3. decembar pošalje jasnu poruku svim osobama s invaliditetom u Crnoj Gori.. ‘’Ovo mjesto nije vaše nego moje!’’. Sugrađanin/ka možda ne zna šta prepoznatljivi znak kolica znači ili ne gleda u društvo oko sebe. Očigledno komšija/nica nema pristup ni internetu, televizi, nije upućen/a da postoje osobe s invaliditetom i ko su one, ili možda misli da one ne mogu voziti ili imati automobil pa je to najpogodnije mjesto za njega/nju.

Strategije, zakoni, akcioni planovi, ljudska prava, diskriminacija, anti-diskriminacija, evroatlantske integracije, poglavlje 19, 23, 24, 25, 26… vjerovatno naš sugrađanin/ka stalno sluša o ovome i sigurno mu/joj je već dosadilo…toliko velikih riječi bez nekog velikog značenja u Crnoj Gori.

A možda je ovo i neka vrsta perfomansa kojim nam on ili ona želi skrenuti pažnju i želi nam reći ‘’podignite moju svijest, ja sam obični crnogorski građanin, još uvjek se mučim da shvatim značenje ljudskih prava, demokratije, marginalizovanih grupa…pomozite mi, naučite me…’’

Fotografisasmo je, možda nemamo pravo, ostavismo liflet, možda nema vremena da pročita, a šta je sa komunalnom?!

Jedan "mali" gest "parkiranja" svijesti, crnogorske svakodnevnice.

I onda odjednom od nekog iz institucija, medija, organizacija putem telefona, maila, malog ekrana, direktno u oči, začujemo ono nikad uvredljivije: "Srećan vam 03. decembar".

Galerija

Bonus video: