Najmanje tri kompanije u igri za unosan posao

Pilot daje savjete za sigurno vođenje broda kroz obalno i navigacijski teško područje
253 pregleda 1 komentar(a)
pilotski čamac (novina), Foto: Seapioneer
pilotski čamac (novina), Foto: Seapioneer
Ažurirano: 01.12.2015. 18:17h

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva (MSP) raspisalo je javni poziv za dostavljanje zahtjeva za obavljanje pilotaže u Bokokotorskom zalivu za 2016.

Predviđeno je da nadležni utvrde da li prijavljene firme ispunjavaju uslove propisane Zakonom o sigurnosti pomorske plovidbe i Pravilnikom o pomorskoj pilotaži za bavljene veoma unosnim poslovima pilotaže jahti i brodova.

Prijave na javni poziv primaju se do 10. decembra.

U Boki Kotorskoj trenutno egzistiraju najmanje tri kompanije koje su zainteresovane za veoma isplativi posao.

Korišćenje usluge pilota, osobe koja daje savjete za sigurno vođenje broda kroz obalno i navigacijski teško područje, obavezno je za sve brodove veće od 500 bruto-tona, izuzev putničkih i trajekata na redovnim linijama.

Pored pilotske službe preduzeća "Luka Kotor", djelatnost obavlja i kompanija "Boka Pilot and Tug Boat Services" iz Bijele.

Prije osam mjeseci formirana je i kompanija "Sea Pioneer Montenegro" u Herceg Novom, iza koje stoji turski biznismen Cemil Tumkaya, vlasnik britanske firme "Sea Pioneer".

Ta kompanija bila je glavni unajmitelj trgovačkih brodova "Crnogorske plovidbe" iz Kotora u vrijeme kada je na čelu Borda direktora te državne firme bio kapetan Miodrag Kršanac iz Herceg Novog, koji je ujedno tada bio i na čelu Direktorata za pomorstvo u MSP.

Kršanac se povukao iz državne uprave i kako "Vijesti" nezvanično sazanaju ima svoje poslovne interese u kompaniji "Sea Pioneer Montenegro". Prema zakonu, da bi se pravno lice bavilo pružanjem usluga pilotaže, mora posjedovati najmanje jedan specijalni pilotski brod-čamac, najmanje jednu fiksnu i četiri mobilne VHF radio-stanice i najmanje četiri stalno zaposlena licencirana pilota.

Za očekivati je da će se u Boki dogodine razviti izuzetno jaka konkurencija tri pilotske službe.

Bonus video: