Najnovija analiza: Morska voda odličnog kvaliteta

Rezultati analize pokazali su da je na osamdeset osam kupališta kupališta kvalitet morske vode bio K1 klase, dok je na dvanaest odsto kupališta bio K2 klase
1 komentar(a)
more, plaža, morska voda, Foto: Vuk Lajović
more, plaža, morska voda, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 22.08.2017. 13:41h

Morska voda na crnogorskim kupalištima je odličnog kvaliteta, sanitarno je ispravna i bezbjedna za kupanje i rekreaciju, pokazala je posljednja analiza morske vode koju je Javno predzeće za upravljanje morskim dobrom u saradnji sa Institutom za bilogiju mora sprovelo na stotinu kupališta od Ulcinja do Herceg Novog

Rezultati analize kvaliteta morske vode za stotinu javnih kupališta duž crnogorskog primorja, koje je Institut za biologiju mora sproveo u periodu od 16. do 17. avgusta pokazali su da je na osamdeset osam kupališta kupališta kvalitet morske vode bio K1 klase, dok je na dvanaest odsto kupališta bio K2 klase.

„U opštini Ulcinj, od ukupno šesnaest kupališta, na njih devet voda je bila kvaliteta K1, dok je na sedam preostalih kvalitet vode bio klase K2. Analiza je pokazala da je morska voda na svih dvanaest kupališta u opštini Bar i dvadeset sedam kupališta u opštini Budva bila kvaliteta K1. U opštini Kotor od ukupno petnaest kupališta, na njih četrnaest morska voda je bila kvaliteta K1, dok je na samo jednom kupalištu bila K2 klase. Od ukupno devet kupališta na kojima se radi analiza u opštini Tivat, voda je bila kvaliteta K1 na njih sedam, a na preostala dva kupališta K2 klase. Slična situacija je bila i u opštini Herceg Novi, gdje je od ukupno dvadeset jednog kupališta, na njih devetnaest morska voda bila kvaliteta K1, dok je na dva kupališta voda bila kvaliteta K2“, navode u JP „Morsko dobro.

Programom za 2017. previđen je monitoring kvaliteta morske vode na ukupno stotinu lokacija duž crnogorskog primorja i to: šesnaest u opštini Ulcinj, trinaest u opštini Bar, dvadeset pet u Budvi, deset u Tivtu, petnaest u Kotoru, i dvadeset jedno na teritoriji opštine Herceg Novi. Predviđeno je da se analize vrše u petnaestodnevnim intervalima u periodu od maja do oktobra.

Uredbom o klasifikaciji i kategorizaciji površinskih i podzemnih voda, morske vode koje se koriste za kupanje i rekreaciju, na osnovu obavezujućih mikrobioloških parametara razvrstavaju se u dvije klase i to: klasa K1-odlične, klasa K2-zadovoljavajuće, dok uzorci čije vrijednosti prelaze propisane granice za ove dvije klase se svrstavaju u grupu Van klase.

Bonus video: