Najstarija Novljanka proslavila 104. rođendan

"Mladost je velika radost, može se raditi, a bez rada nema života", kaže Pole koja se nikada nije udavala iako joj je sedam prosaca zakucalo na vrata
317 pregleda 4 komentar(a)
Pola Mitrović, Foto: Radio Jadran
Pola Mitrović, Foto: Radio Jadran
Ažurirano: 19.07.2015. 19:18h

Baka Pola Mitrović iz Bijelskih Kruševica, iz zaseoka Kalimož, napunila je danas 104. godine.

Nju su u Domu starih u Risnu, kako piše Radio Jadran, posjetile s darovima predstavnice opštinske Službe za ostvarivanje socijalnih prava građana, Lenka Dabižinović i Ranka Šuberić i u ime predsjednika opštine i predsjednika Skupštine opštine, čestitale joj 104. rođendan.

Pola je krepka, raspoložena starica. Uprkos tome što ima probleme sa sluhom razgovara sa svojim gostima kao da joj je bar desetak godina manje. Na opasku da dobro izgleda odgovara duhovito da se boji da bi se još mogla i udati.

Skromnoj i dirljivoj rođendanskoj proslavi, uz cvijeće, tortu i novčani poklon, prisustvovao je i predsjednik Organizacije boraca Narodnooslobodilačkog rata 1941 – 1945. Mihailo Kilibarda, zatim Polina 19 godina mlađa rođaka Sofija Lazarević koja živi sa njom i novinari. Sve su organizovale njihove dugogodišnje prijateljice, majka i kćerka Stanka i Dragana Vodovar.

"Znam ih od kada sam se udala jer je moj muž iz tog mjesta i oduvjek smo sa njima", kaže Stanka, "One su uvijek bile blagorodne i pobožne osobe, dobre komšinice, dobre prijateljice, dobri ljudi..."

"Mladost je velika radost, može se raditi, a bez rada nema života", kaže Pole koja se nikada nije udavala iako joj je sedam prosaca zakucalo na vrata. Bila je lijepa, pa je i interesovanje momaka bilo veliko, ali svima je rekla "ne" .

„Sudbina je to", kaže Sofija. Polin brat je otišao u Australiju gdje je živio i imao potomstvo, a sestra joj se udala ovdje u Boki. Pole je živjela sa roditeljima, a kada su oni umrli ostala je sama.

Lijepo joj je kaže u Domu i želi da im se zahvali za sve što čine za njih. Zahvalila se i gostima na današnjoj pažnji koju su joj priredili. I dalje se kreće sama oslanjajući se na namještaj ali moli Boga da ne padne i slomi se. Dane uglavnom provodi u sobi i sjeća se mladosti, majke i oca, svog sela, kako su „sijali šenici u kukuruz". Od hrane joj je najmilija žućenica.

Sa svojom mlađom rođakom Sofijom živi posljednjih 20 godina, od kada je i Sofija ostala sama. Najprije su živjele u Bijelskim Kruševicama, a potom su na poziv svojte prešle u njihovu kuću u Morinju gdje su živjele 13 godina. Od prije 4 godine su u Domu starih u Risnu. Sofija je imala zdravstvene probeleme, operisala je kičmu i kuk, tako da se i ona teško kreće ali , kako kaže, zajedno je sve lakše. Željele bi da posjete svoje mjesto iako znaju da tamo niko više ne živi.

Proslava je bila upriličena i povodom Polinog 100. rođendana >>>

Bonus video: