Najviše se trošila vakcina protiv plavog jezika

Bolest plavog jezika u Crnoj Gori se pojavila 2016. godine, a Vlada je naredne dvije godine obezbijedila sredstva da se životinje vakcinišu protiv ove, ali i bolesti kvrgave kože
947 pregleda 0 komentar(a)
Bolest stoke plavi jezik, Foto: Veterinarska uprava
Bolest stoke plavi jezik, Foto: Veterinarska uprava

Vakcina protiv bolesti plavog jezika bila je najkorišćeniji lijek za životinje u prošloj godini i na nju je potrošeno 262.400 eura.

Na drugom mjestu po potrošnji, prema izvještaju Agencije za ljekove i medicinska sredstva, našla se vakcina protiv bjesnila, za koju je izdvojeno 99.036 eura.

Prema podacima dobijenim od šest crnogorskih veledrogerija, potrošnja veterinarskih ljekova u 2018. godini iznosila je oko 1,18 miliona eura. Prema podacima Agencije, lani je došlo do povećanja troškova za veterinarske ljekove. Tokom 2017. godine, potrošnja je iznosila 993.010, a godinu ranije oko 869.700 eura.

“Najveći udio na tržištu, preko 70 odsto, imali su ljekovi iz grupe imunološki preparati (39 odsto), i ljekovi iz grupe - antiparazitici, insekticidi i repelenti (32 odsto). Nakon toga slijedi potrošnja ljekova iz grupe antiinfektivni ljekovi za sistemsku primjenu (14 odsto) i ljekovi koji djeluju na bolesti digestivnog sistema i metabolizma sa udjelom od oko pet odsto od ukupne potrošnje”, piše u izvještaju Agencije.

Kada je riječ o imunološkim preparatima, najviše novca, oko 267.000 eura otišlo je na ljekove za ovce i srodne životinje, odnosno vakcinu protiv bolesti plavog jezika. Po potrošnji slijede imunološki preparati za pse i srodne životinje.

Bolest plavog jezika u Crnoj Gori se pojavila 2016. godine, a Vlada je naredne dvije godine obezbijedila sredstva da se životinje vakcinišu protiv ove, ali i bolesti kvrgave kože.

Iz Ministarstva poljoprivrede je ranije saopšteno da je vakcinacija svih goveda i ovaca protiv plavog jezika obavezna, prema naredbi tog resora i programu vakcinacije.

Bonus video: