Nakon 15 godina života u brvnari primoran da se iseli, ali ne zna gdje

Dok komšinica, kojoj je Opština, prodala prije godinu plac, insistira na iseljenju, porodica Janjić mogla bi da ostane na ulici
214 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.11.2011. 19:57h

Nakon 15 godina, koliko je sa svojom porodicom proveo u brvnari u naselju Velji vinogradi, koju mu je, kao nužni smještaj dala Opština kao deficitarnom nastavnom kadru, profesor fizike u Srednjoj školi "Danilo Kiš", Vlajko Janjić, našao se u bezizlaznoj situaciji kada je saznao da je upravo lokalna uprava parcelu, na kojoj se nalazi njegova kuća, prodala prvoj komšinici.

I dok njegova komšinica, kojoj je Opština, da li greškom ili svjesno, prodala prije godinu dana plac, insistira na iseljenju, porodica Janjić mogla bi da ostane na ulici, ukoliko lokalna uprava brzo ne nađe rješenje.

Više nego skromna brvnara od 44 kvadrata, koja se nalazi na oko sto kvadrata parcele, ustupljena je 1997. na privremeno korišćenje Srednjoj školi, radi obezbjeđenja nužnog smještaja profesoru Janjiću, do konačnog rješenja njegovog stambenog pitanja. To piše u rješenju koje je potpisao tadašnji gradonačelnik Budve Žarko Miković.

Iako ima urednu dokumentaciju za boravak u svojoj brvnari, i prije nego što mu je išta ponuđeno od Opštine, Janjić je o iseljenju saznao od komšice, koja mu je, kao mjeru upozorenja da što prije napusti svoj dom, istovarila i nekoliko kubika šljunka na pragu brvnare.

Vlajko Janjić

Mada je komšinica uredno od Opštine otkupila prije godinu plac, tadašnja opštinska garnitura nije obezbijedila Janjiću konačno rješenje stambenog problema.

"Samo tražim da mi se obezbijedi trajan smještaj. Zgrada za prosvjetne radnike još nije ni započeta, i pitanje je kada će, a moja porodica i ja moramo imati krov nad glavom", kazao je Janjić "Vijestima".

Iz Opštine je "Vijestima" saopšteno da su "spremni da ponude nekoliko rješenja za problem profesora Janjića, u kojem se očito našao upravo greškom same lokalne uprave"

"Kao privremeno rješenje ponuđen mi je smještaj u napuštenoj osnovnoj školi u selu Markovići, iznad Budve, što sam prihvatio. Međutim, nakon nekoliko godina, traženo je od mene i moje porodice da napustimo taj smještaj, jer je započeto renoviranje seoske škole za potrebe spomen-doma, koji je bio u okviru nje. Nakon dužeg vremena, ponuđen mi je smještaj od Opštine u brvnari, u naselju Velji vinogradi. Uručeno mi je rješenje sa potpisom tadašnjeg predsjednika Opštine Mikovića", kazao je Janjić.

On je naglasio da je "rješenjem jasno naznačeno da do konačnog rješenja stambenog pitanja koristi brvnaru".

Nakon što je komšinici istovarila nekoliko kubika šljunka ispred njegove brvnare i time pokušala prisilno iseljavanje, Janjić je hitno zatražio sastanak kod novog gradonačelnika Lazara Rađenovića.

"Opštinu smatram najodgovornijom za nastalo stanje, zbog svog činjenja i nečinjenja. Smatram i da se to može riješiti ukoliko postoji dobra volja”, kazao je Janjić.

Iz Opštine je "Vijestima" saopšteno da su "spremni da ponude nekoliko rješenja za problem profesora Janjića, u kojem se očito našao upravo greškom same lokalne uprave".

"Desilo se što se desilo"

Iako je, kako je kazao Janjić, i dalje daleko od bilo kakvog konačnog rješenja stambenog pitanja, "nekome je palo na pamet na tu parcelu na kojoj se nalazi brvnara proda mojoj komšinici".

"Nakon toga, ona traži da se iselimo iz brvnare, a potom je to isto zatražila i od Opštine. To je dovelo do toga da se sastanem sa bivšim gradonačelnikom Rajkom Kuljačom i njegovim saradnicima, među kojima i administratorom Mihailom Kapisodom, koji je najneposrednije učestvovao pri izradi i sprovođenju rješenja o mom useljenju u brvnaru. Kako sam izrazio čuđenje da se nešto tako moglo desiti, rečeno mi je ’desilo se što se desilo’, a da sada treba tražiti neki izlaz. Nikakav izlaz nije pronađen, a do ponovnog susreta nije došlo iz poznatih dešavanja u Opštini Budva", kazao je Janjić.

Galerija

Bonus video: