Nakon 30 godina, radovi možda počnu

U petak je izašao tender za izbor izvođača radova na rekonstrukciji i adaptaciji prve faze, koji je raspisalo Ministarstvo održivog razvoja i turizma - Direkcija javnih radova
238 pregleda 22 komentar(a)
Dom revolucije
Dom revolucije
Ažurirano: 18.12.2017. 19:54h

Arhitekta Marko Mušič zamislio je nikšićki Dom revolucije kao „plavi dijamant“, ali u gradu pod Trebjesom to nikada završeno zdanje zovu “plavom grobnicom”, zbog 16 osoba koje su u njemu tragično izgubili život.

Nakon skoro tri decenije od prestanka izvođenja radova i do tada uloženih više od 40 miliona njemačkih maraka, priča o Domu revolucije konačno je pomjerena sa mrtve tačke.

U petak je izašao tender za izbor izvođača radova na rekonstrukciji i adaptaciji prve faze, koji je raspisalo Ministarstvo održivog razvoja i turizma - Direkcija javnih radova.

Javno otvaranje ponuda održaće se 30. januara.

“Nakon tri godine rada na projektu, od predstavljanja na Venecijanskom bijenalu arhitekture 2014. godine, raspisivanja konkursa za odabir najpovoljnijeg rješenja, izrade tehničke dokumentacije, raspisan je i tender kao završni čin pred početak radova na adaptaciji i rekonstrukciji Doma revolucije u Nikšiću”, kazao je “Vijestima” Nebojša Adžić, sekretar opštinskog Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine.

Rekao je da su iz državnog budžeta za sada odobrili 800.000 eura.

“To podrazumijeva kompletno uklanjanje otpada i čišćenje objekta, rekonstrukciju dijela objekta uz Njegoševu ulicu, parterno i pejzažno uređenje, sanaciju oko 2.000 kvadrata postojećeg ravnog krova, sanaciju dijela metalne konstrukcije, što je najkompleksniji i najskuplji dio cijelog projekta”, objašnjava Adžić.

Odluka o izboru izvođača radova, a kriterijum je za izbor najpovoljnije ponude je najniža ponuđena cijena, biće donijet u roku od 60 dana od dana javnog otvaranja.

Rok za završetak radova je četiri mjeeca od dana uvođenja izvođača u posao.

Na konkursu za arhitektonsko rješenje za rekonstrukciju i revitalizaciju Doma revolucije, prošle godine pobijedio je slovenačko- švajcarsko- crnogorski tim, Sadar+Vuga iz Ljubljane, HHF iz Bazela i Arhicon iz Podgorice, a danas je, još jednom, predstavljen u Inovaciono - preduzetničkom centru Tehnopolisu.

Pobjedničko idejno rješenje podrazumijeva da se rekonstrukcija i revitalizacija Doma revolucije obavi na osnovu metodologije 10+20+70.

Prvi dio obuhvata završetak 10 odsto od ukupne površine (21.738 kvadrata) i u aktiviranim prostorima nalaziće see ugostiteljski objekti, auditorijum, prostori za studente i NVO, komercijalni prostori i fitnes centar. Drugi dio čini 20 odsto prostora otvorene namjene okupljene oko promenade, natkrivenih gradskih prostora koji povezuju kompleks u cjelinu i koji su nastavak ulica unutar objekta.

Preostalih 70 odsto prostora bili bi potencijalno aktivan prostor čija se sudbina prepušta budućnosti i koji se može fazno realizovati i po potrebi staviti u upotrebu.

“Nakon prve faze očekujemo da Dom postane aktivan prostor koji će biti na usluzi građanima, a da se istovremeno pojave i nove ideje i investitori jer potencijal ovog objekta je izuzetan, ali tek kad otpočnu radovi mislim da će to biti jasno i vidljivo javnosti”, poručio je Adžić.

Zgrada Doma revolucije zamišljena je da predstavlja društveno - političku strukturu Nikšića, Crne Gore i tadadašnje Jugoslavije kao jedne celine i trebalo je da bude najveći spomenik narodnooslobodilačkom ratu.

Kamen-temeljac za Dom revolucije, koji je prvobitno planiran na oko 10.000, a kasnije proširen na 22.500 kvadrata, postavio je na Dan opštine Nikšić, 18. septembra 1977. godine, narodni heroj Veljko Zeković.

Gradnja je započeta naredne godine.

Osim dijela sa spomen - obilježjima, planirane su bile i dvije velike multimedijalne sale, veliki prostor za arhive, umjetničke radionice, omladinske klubove, čitav regionalni kulturno-informativni centar.

Nakon ukidanja samodoprinosa, tokom koga su građani izdvajali po tri odsto, gradnja Doma revolucije je prekinuta 1989. godine zbog nedostatka novca.

Vlasnici privremenih objekata obaviješteni da će početi radovi

Na platou kod Doma revolucije nalazi se veći broj trgovinsko-ugostiteljskih radnji, riječ je o privremenim objektima, a kako su “Vijestima” kazali vlasnici pojedinih objekata, svi su prošle godine upoznati sa činjenicom da će početi radovi na rekonstrukciji Doma revolucije i da će morati da se presele na neku drugu lokaciju. Manji broj njih je to već uradio dok ostali čekaju početak radova. Pojedini se nadaju da će njihovi objekti možda moći da se uklope u novi plan rekonstrukcije.

“Iako se radi o firmama koje su dvije decenije na tom mjestu nije bilo moguće uklopiti njihove objekte u novi plan rekonstrukcije Doma revolucije na održiv način. Privremeni objekti su nasljeđe jednog vremena, ali po svom karakteru i zakonu ne postoje nikakve obaveze opštine u situacijama kada se prostor privodi namjeni kao što je slučaj sa Domom revolucije”, kazao je Adžić.

Bonus video: