Nakon nevremena očišćen Kotobiljski izvor

Nažalost, tom prilikom je odnešen pretežni dio drvenog mobilijara odmorišta. Sigurni smo da ćemo zajedničkim snagama Kotobiljski izvor ubrzo dovesti makar u pređašnje stanje, jer Agencija u kontinuitetu radi na valorizaciji hercegnovskog zaleđa, pa tako i Kotobiljskog izvora, istorijskog mjesta i važne tačke na pješačkoj komunikaciji koja povezuje Herceg Novi sa Orjenom, naveli su iz Agencije
0 komentar(a)
čišćenje Kotobiljskog izvora, Foto: Agencija za razvoj i zaštitu Orjena
čišćenje Kotobiljskog izvora, Foto: Agencija za razvoj i zaštitu Orjena
Ažurirano: 24.11.2018. 12:03h

Agencija za razvoj i zaštitu Orjena organizovala je radove na čišćenju korita Kotobiljskog izvora u zaleđu Herceg Novog. U nevremenu prije četiri dana bujica nanijela 10-ak metara kubnih blata i šljunka, “Urađeni su urgentni radovi kako bi spriječila štete koje su mogle biti izazvane novim najavljenim padavinama za vikend“, saopšteno je iz Agencije.

Odstranjen je splet vegetacije, stijene i odbačenih automobilska guma, koji su se nošeni velikom bujicom zaglavili u koritu i izazvali plavljenje platoa odmorišta Kotobiljskog izvora. Nažalost, tom prilikom je odnešen pretežni dio drvenog mobilijara odmorišta. Sigurni smo da ćemo zajedničkim snagama Kotobiljski izvor ubrzo dovesti makar u pređašnje stanje, jer Agencija u kontinuitetu radi na valorizaciji hercegnovskog zaleđa, pa tako i Kotobiljskog izvora, istorijskog mjesta i važne tačke na pješačkoj komunikaciji koja povezuje Herceg Novi sa Orjenom, naveli su iz Agencije. Staza je je značajna kao dio ponude aktivnog turizma hercegnovske opštine.

Kotobiljski izvor je poznat po bici kada su 30. septembra 1687. godine domaći ustanici i Crnogorci iz zasjede sa Tajnog brda i okolnih vrhova napali i teško porazili tursku vojsku i na taj način napravili prekretnicu u borbi za oslobođenje Herceg Novog.Njegoš je svojevremno posjetio ovo mjesto i opjevao ga u Gorskom vijencu.

Bonus video: