Nakon pitanja "Vijesti" Porto Montenegro demantuje Njujork tajms

Utrošili smo skoro dvije godine i investirali milione kako bismo sredili brojne probleme vezane za životnu sredinu, kažu u PM
2 komentar(a)
Ažurirano: 18.06.2014. 19:33h

Menadžment Porto Montenegra uputio je uredništvu renomiranog američkog dnevnika "New York Times“ (NYT) zahtjev za ispravku navoda iz članka koji je taj medij objavio o pretvaranju više bivših vojnih lokacija u Crnoj Gori u placeve za turističko-nekretninske projekte.

NYT je 2. juna objavio članak novinara Rokija Kazale u kojem stoji da je jedan od investitora Porto Montenegra čelnik mađarskog “Trigranita“ Šandor Demjan, što nije tačno, ali je glavni problem nastao u načinu na koji je NYT prenio izjavu glavnog brend i marketing menadžera Porto Montenegra Metjua Morlija u vezi preuzimanja lokacije bivšeg vojnog brodogradilišta Arsenal u Tivtu.

“Prije nego što je Porto Montenegro došao, Arsenal je bio napušteno otpadno zemljište, zagađeno teškim metalima i ostacima koji su se u brodogradilištu i na dnu mora gomilali čitavo jedno stoljeće, zajedno sa neeksplodiranim ubojnim sredstvima koja datiraju od Prvog svjetskog do najnovijih ratova na Balkanu. Menadžeri Porto Montenegra radili su sa visokim zvaničnicima Vlade CG, uključujući i načelnika Generalštaba VCG Dragana Samardžića, da bi dobili njihovu podršku za dovođenje posebno obučenih delfina Ratne mornarice SAD za nalaženje neaktiviranih ubojnih sredstava na dnu marine. Prije nego što smo izlili ijedan temelj, utrošili smo skoro dvije godine i investirali milione kako bismo sredili brojne probleme vezane za životnu sredinu i sigurnost. Da ne pominjem uklanjanje nebrojenih tona metala koja je ostala od 64 zarđala broda i podmornice - uglavnom zaostalih iz nekadašnje jugoslovenske flote, i preostali materijali za brodogradnju koji su zagađivali okolne vode”, prenio je 2. juna NYT Morlija.

Nakon interesovanja “Vijesti“, PM je poslao NYT zahtjev za ispravku, u kojoj ponavljaju da su uložili milione za čistiju životnu sredinu i u kojoj , između ostalog traže da stoji: “Regionalni centar za obuku ronilaca za podvodno deminiranje RCUD iz Bijele je 2007. i 2008. godine angažovan od strane Vlade CG i PM u prvom od niza projekata usmjerenih na čišćenje obalne linije i morskog dna duž lokacije bivšeg Arsenala. Nakon toga, 2012. godine visoki crnogorski zvaničnici, među kojima je bio i načelnik Generalštaba Dragan Samardžić, doveli su i upotrijebili delfine američke RM da svojim prirodnim eho lokatorima lociraju neeksplodirana ubojna sredstva na dnu mora, a koja su se skrivena nalazila i do 39 metara ispod morske površine”, glasi ispravka Morlijevih navoda.

Njujork tajmsu poslato pismo nakon pitanja novinara "Vijesti"

“Vijesti” su odmah nakon teksta u NYT menadžmentu Porto Montenegra uputile pitanja da objasne ovakav nastup Morlija jer na dnu akvatorijuma Porto Montenegra i danas, sedam godina nakon što je Arsenal zatvoren, stoji više od 8.330 kubika upotrijebljenog grita i teškim metalima zagađenog sedimenta.

U dopisu novinara “Vijesti” je konstatovano da su dovođenje delfina američke Mornarice u Crnu Goru u jesen 2012. finansirali američki poreski obveznici i da Porto Montenegro nije finansirao uklanjanje nijednog od vojnih i civilnih plovila iz bivšeg Arsenala, niti svih zagađujućih materija, već je to bila obaveza države Crne Gore, čija je Vlada Piteru Manku 2006. prodala Arsenal.

Umjesto odgovora, iz Porto Montenegra su “Vijestima” nezvanično rekli da novinar NYT nije precizno prenio sadržinu razgovora i da su tražili da se objavi ispravka.

Bonus video: