Nakon skoro tri decenije od prestanka radova: Počela rekonstrukcija prve faze Doma revolucije u Nikšiću

"Okupili smo se da poslije dugo vremena krenemo u ispravljanje projekta koji je u centru Nikšića, koji je ružio ovaj grad. Počet je sa velikim ambicijama i uz donaciju građana, da bi 1989. prestali radovi i od tada je u ovakvom stanju. Nadam se da ćemo prema projektu uspjeti da ovaj prostor stavimo u funkciju kako bude najbolja bila potreba opštine Nikšić i svih građana", kazao je Grbović
679 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 15.03.2018. 19:03h

Arhitekta Marko Mušič zamislio je nikšićki Dom revolucije kao "plavi dijamant", ali u gradu pod Trebjesom to nikada završeno zdanje zovu "plavom grobnicom", zbog 17 osoba koje su u njemu tragično izgubili život, dok su desetine njih teže i lakše povrijeđeni.

Nakon skoro tri decenije od prestanka izvođenja radova i do tada uloženih više od 40 miliona njemačkih maraka, konačno se počelo sa rekonstrukcijom prve faze, a početak radova ozvaničili su ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović, predsjednik Opštine Veselin Grbović i direktor Direkcije javnih radova Almer Kalač.

"Okupili smo se da poslije dugo vremena krenemo u ispravljanje projekta koji je u centru Nikšića, koji je ružio ovaj grad. Počet je sa velikim ambicijama i uz donaciju građana, da bi 1989. prestali radovi i od tada je u ovakvom stanju. Nadam se da ćemo prema projektu uspjeti da ovaj prostor stavimo u funkciju kako bude najbolja bila potreba opštine Nikšić i svih građana", kazao je Grbović.

Prva faza, prema riječima Grbovića, podrazumijeva čišćenje objekta, saniranje oko 2.000 kvadrata ravnih krovova, popločavanje oko 800 metara kvadratnih spoljašnjeg prostora granitnim kockama.

"Biće rekonstruisan prostor kafeterije u površini oko 200 metara kvadratnih, sanirano oko 2.000 metara unutrašnjih prohodnih površina, sanirana metalna konstrukcija i prostor za rekreativne fitnes sadržaje površine oko hiljadu kvadrata i značajan dio prostora u zoni Njegoševe ulice će biti priveden namjeni i bezbjedan za korišćenje", kazao je Grbović i izrazio nadu da će se nakon završetka prve faze pojaviti investitori zainteresovani za nastavak radova.

Ministar Radulović je kazao da je prvobitno za prvu fazu bilo planirano oko 450 hiljada eura, ali da je "prste umješala gradska administracija i ‘iscijedila’ iz njih još oko 350 hiljada eura", da bi bili završeni dodatni radovi.

"Nikšićani su uvijek bili hrabri ljudi. Ovaj objekat je za mene ozbiljna hrabrost, ko god da ga je počeo, ko god da ga je radio, a i ovi koji ga sad dorađuju moraju imati ozbiljnu hrabrost. Vjerujem da ćemo u periodu koji ne bih definisao vremenski, jer ja toliko hrabrosti nemam, jedino mogu obećati da ćemo raditi vrijedno da objekat bude onakav kakav je građanima Nikšića potreban", kazao je Radulović.

Direktor Direkcije javnih radova, Almer Kalač, kazao je da Nikšićani najbolje znaju koliko je značajan početak rekonstrukcije Doma revolucije.

Rok za završetak radova je jul tekuće godine, izvođač je nikšićka firma "Stambeno", a vrijednost je 784 hiljade eura.

Na konkurs za arhitektonsko rješenje za rekonstrukciju i revitalizaciju Doma revolucije, koji je 2015. raspisalo Ministarstvo održivog razvoja i turizma, pobijedio je slovenačko–švajcarsko–crnogorski tim, Sadar+Vuga iz Ljubljane, HHF iz Bazela i Arhicon iz Podgorice.

Pobjedničko idejno rješenje podrazumijeva da se rekonstrukcija i revitalizacija Doma revolucije obavi na osnovu metodologije 10+20+70. Prvi dio obuhvata završetak 10 odsto od ukupne površine (21.738 metara kvadratnih) i u aktiviranim prostorima nalaziće se ugostiteljski objekti, auditorijum, prostori za studente i NVO, komercijalni prostori i fitnes centar. Drugi dio čini 20 odsto prostora otvorene namjene okupljene oko promenade, natkrivenih gradskih prostora koji povezuju kompleks u cjelinu i koji su nastavak ulica unutar objekta. Preostalih 70 odsto prostora bio bi potencijalno aktivan prostor čija se sudbina prepušta budućnosti i koji se može fazno realizovati i po potrebi staviti u upotrebu.

Ukupan budžet za realizaciju projekta rekonstrukcije i revitalizacije Doma revolucije, prema procjenama projekta, je oko 11 miliona.

Zgrada Doma revolucije, koju je projektovao slovenački arhitekta Marko Mušič, zamišljena je da predstavlja društveno-političku strukturu Nikšića, Crne Gore i tadadašnje Jugoslavije kao jedne cjeline i trebalo je da bude najveći spomenik narodnooslobodilačkom ratu. Kamen-temeljac za Dom revolucije, koji je prvobitno planiran na oko 9.000, a kasnije proširen na oko 22.00 kvadrata, postavio je na Dan opštine Nikšić, 18. septembra 1977. godine, narodni heroj Veljko Zeković. Gradnja je započeta naredne godine. Nakon ukidanja samodoprinosa, tokom koga su građani izdvajali po tri odsto, gradnja Doma revolucije je prekinuta1989.godine zbog nedostatka novca

Dedović: Nažalost, nekoliko stotina hiljada eura građana je prosuto

Predsjednik NVO "Alfa centar" Aleksandar Dedović, organizacije koja se već deceniju zalaže da se problem Doma revolucije riješi i koji su više puta organizovali akcije čišćenja, ali i performanse kako bi skrenuli pažnju nadležnih, kazao je da se nada da je "konačno završeno sa svim mahinacijama, obećanjima i manipulacijama oko Doma revolucije".

"Nažalost, nekoliko stotina hiljada eura građana je prosuto u izrade raznih nacrta, studija izvodljivosti, master planova, strategija i konkursa za kojekakva idejna rješenja dok je dvije decenije ovaj opasni prostor bio neobezbijeđen i bez ograde koja je koštala par hiljada. Preko 30 generacija Nikšićana i Nikšićanki je raslo i razvijalo se u i oko ovog betonskog rugla, što je svakako ostavilo traga na njihov mentalni sklop, psiho-socijalni i društveni habitus, kao i odnos prema sebi, zajednici i životu uopšte", kazao je Dedović.

Uvjeren je da će građani sa radoznalošću i interesovanjem pratiti nastavak radova, a očekuje da će biti zainteresovani i za "transparentnu i odgovornu raspodjelu izgrađenih kapaciteta koja mora biti obavljena u najvećem interesu građana Nikšića".

Galerija

Bonus video: