Namjerno stvoren haos prilikom raspodjele novca iz državnih fondova

Koljenović (CGO) se nada da će nalaz DRI konačno imati za posljedicu konkretne reakcije
65 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 24.07.2014. 17:08h

Predstavnici nevladinih organizacija zadovoljni su što je njihove kritike na način raspodjele novca iz državnih fondova potvrdila i Državna revizorska insitucija (DRI) i nadaju se da će preporuke revizora uticati da se ta oblast konačno uredi. DRI je prije tri dana objavila Izvještaj o reviziji finansiranja NVO u kome konstatuju da se ne primjenjuju propisi i da ne postoji centaralizovan način podjele novca iz javnih fondova.

Goran Đurović iz Koalicije NVO Saradnjom do cilja podsjeća da oni duže od tri godine ukazuju na haotično stanje.

“Vidimo namjeru da se vrši pritisak na djelovanje nevladinih organizacija i kriminalizacija NVO. Ukoliko Vlada odbija da prihvati inicijative kojima se unapređuje transparentnost i procedura upotrebe finansijskih sredstava, jasna je namjera da se želi zadržati stanje koje dozvoljava manipulacije da se pojedine NVO prikažu kao kriminalne strukture koje neodgovorno troše novac”, ocijenio je Đurović.

On smatra čudnim što se DRI nije detaljnije bavila raspodjelom sredstava iz budžeta lokalnih samouprava i Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava.

Edin Koljenović iz Građanske alijanse rekao je da zloupotreba budžetskih sredstava predviđenih za djelovanje i razvoj NVO ne dozvoljava adekvatno buđenje građanske svijesti i zahtjeva za odgovorniju, efikasniju i transparetniju uprave. On je rekao da se nada da će nalaz DRI konačno imati za posljedicu konkretne reakcije nadležnih, prije svega Tužilaštva i Ministarstva finansija kako bi se nezakonito raspodijeljen novac građana zaštitio.

Petar Đukanović iz Centra za građansko obrazovanje je rekao da izvještaj potvrđuje da u toj oblasti vlada kontrolisani haos kreiran od strane vlasti. Prema njegovim riječima, uzrok problema je nespremnost vlasti da primijene postojeći zakonski okvir. Iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću su kazali da je “Vlada još ranije preduzela niz mjera, među ostalima i neke od onih koje su sadržane u preporukama Državne revizorske institucije”. Prve promjene očekuju se, kako su saopštili, već u septembru.

“U toku je, saglasno Akcionom planu realizacije Strategije razvoja NVO, izrada Analize o vršenju svih poslova u vezi sa nevladinim organizacijama i razvojem NVO, uključujući i finansiranje iz javnih, ali i evropskih fondova. Radna grupa za izradu analize trebalo bi da u prvoj polovini septembra okonča izradu analize i porcesuira je prema vladi sa odgovarajućim preporukama i u odnosu na finansiranje. Očekuje se, dakle, da već nakon kolektivnog godišnjeg odmora, odnosno do sredine septembra, dobijemo odgovore na sva relevantna pitanja iz ove problematike”, objašnjeno je "Vijestima" iz Vlade.

DRI potvrdila da Ministarstvo finansija nije ispunilo zakonske obaveze

Izvršna direktorka CRNVO Ana Novaković, koja se ranije najčešće javljala ovim povodom, kazala je da je DRI potvrdio nalaze koje oni ističu godinama, posebno u dijelu kršenja Zakona o igrama na sreću, odnosno višegodišnjeg nezakonitog smanjenja sredstava za projekte NVO iz ovog fonda.

“DRI je potvrdila da Ministarstvo finansija nije obavilo svoje zakonom predviđene obaveze, kao i da Vlada ne namjerava da obezbijedi primjenu Zakona o NVO. Ipak, izvještaju nedostaje još dosta detalja iz ove oblasti, koje očekuju da će se pronaći ukoliko je DRI zaista odlučila da osvijetli sve probleme iz ove sfere”, kazala je Novaković. Ona nije optimista da će još jedna potvrda lošeg stanja promijeniti stanje stvari.

“Otežavajuća okolnost je što jedan dio NVO ovakav pristup legitimiše predlažući ukidanje sredstava dok se stanje ne dovede u red, a ne predlaže precizne načine za njegovo poboljšanje”, kazala je ona.

Galerija

Bonus video: