Napisali kazni za 4,9 miliona eura

Navedeno je da je lani problem voznog parka dodatno usložen, s obzirom da nije obnavljan. Uprava raspolaže sa 158 vozila, prosječne starosti veće od devet godina
0 komentar(a)
Sječa šume, Foto: OZON
Sječa šume, Foto: OZON
Ažurirano: 25.03.2016. 21:17h

Inspektori Uprave za inspekcijske poslove obavili su lani 123.201 inspekcijski pregled i podnijeli 202 krivične prijave.

Utvrđeno je 28.879 nepravilnosti, doneseno 59.287 rješenja, napisano 15.807 prekršajnih naloga, a iznos izrečenih kazni prekršajnim nalozima iznosio je 4,9 miliona eura, od kojih je naplaćeno 2,9 miliona.

To piše u Izvještaju o radu Uprave koji je juče usvojila Vlada. Krivične prijave, kako se navodi, odnose se na gradnju bez dozvole - 152, bespravnu sječu šume (20), povredu službenog pečata (11), nelegalnu eksploataciju riječnih nanosa (pet), građenje objekta suprotno izdatoj građevinskoj dozvoli (tri), krivolov (četiri), nelegalno priređivanje igara na sreću (tri), dok je po jedna krivična prijava podnijeta za postupanje sa hemikalijama koje predstavljaju otpad i falsifikovanje medicinskog sredstva, a dvije za neovlašćeno uklanjanje državnih žigova sa zakonskih mjerila.

U postupku izdavanja rješenja u uvozu, tranzitu, kao i prilikom izdavanja sertifikata pri izvozu, naplaćeno je 2.491.018 eura. U 30 inspekcija bilo je zaposleno 310 ljudi, od kojih 262 inspektora. Upravu je u izvještajnoj godini napustilo devet inspektora, a broj upražnjenih mjesta za inspektore je 45. Uprava nema svoj poslovni prostor.

Navedeno je da je lani problem voznog parka dodatno usložen, s obzirom da nije obnavljan. Uprava raspolaže sa 158 vozila, prosječne starosti veće od devet godina.

“Ovakva starosna struktura voznog parka iziskuje visok iznos troškova održavanja, pa je, po tom osnovu, u izvještajnoj godini utrošeno oko 100.000 eura. Nedovoljan broj službenih vozila i visok stepen amortizacije postojećih, uz nedovoljan iznos sredstava za gorivo, onemogućava veću mobilnost inspektora na terenu”, navodi se u izvještaju.

Bonus video: