Napravili vodovod sa hiljadu mana

Zbog velikih propusta u izgradnji, vodovod nije prošao tehnički prijem, ali je ipak pušten u rad
443 pregleda 20 komentar(a)
Grab, Foto: Jadranka Ćetković
Grab, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 02.09.2015. 19:06h

Iako je u vodovod u Pavinom Polju utrošeno 135 000 eura mještani tvrde da zbog promašaja u izgradnji nemaju vodu a da oni koji imaju strahuju da nije za upotrebu. Izgradnju vodovoda je najvećim dijelom omogućio USAID i CHF. Sada mnogi i pored bogatih izvorišta u selu Grab, nijesu dobili vodu, a i oni srećnici koji su dobili priključke, vode više nemaju nego što imaju.

Vodovod nije odrađen prema projektu, radovi su izveđeni nestručno, što je rezultiralo lošim prihvatom vode i njenom upitnom ispravnošću za korišćenje. Voda iz Graba koji ima tri izvora, ide u druga sela Pavino Polje i Krstače. Bjelopoljac Goran Drobnjak, koji ima porodično imanje u Grabu gdje mu žive roditelji kazao je da i pored učešća koje je njegova porodica imala u izgradnji vodovoda, kako finansijskog, tako i u kopanju kanala, vodu nisu dobili iako voda za Pavino Polje prolazi na par metara od kuće. Zbog velikih propusta u i izgradnji, koje je konstatovala i opštinska komisija, taj vodovod nije prošao tehnički prijem, ali je ipak pušten u rad.

“Mojoj porodici nije odobren zahtjev za priključak, tačnije već dvije godine niko iz Opštine nije odgovorio na njega, već nam je rečeno da 'ne mogu da nam odobre dozvolu za priključenje na divlji objekat'. Mi smo se ove godine priključili smatrajući da imamo pravo kao i drugi, vodoprivredni inspektor nas je isključio. Nije pomogla ni žalba glavnom administratoru. Isti taj inspektor ne reaguje na moje prijave u vezi vodovoda, što me navodi na pomisao da selektivno radi svoj posao“, kazao je Drobnjak.

On ističe da osnovano sumnja da su pojedinci stekli protivpravnu korist od para za izgradnju ovog vodovoda zbog čega i nije mogao biti urađen prema projektu i ljudi dobijaju vodu koja nije ispitana.

„Dok su trajali radovi, opštinski službenik koji je zadužen da vrši nadzor bio je svakodnevno prisutan, ali prilikom ocjenjivanja komisije nakon završetka radova, nije priložen nijedan dokument da je i na koji način vršen nadzor, tako da ispada da ga nije ni bilo. Smatram da bi i tužilaštvo imalo posla”, kaže Drobnjak.

Mještanin Graba Branislav Joksimović tvrdi da mu je zemlja kroz koju je prošao vodovod praktično oteta, jer on nikada nije dao saglasnost da vodovod prođe kroz njegovo imanje, niti su mu nasuli put koji su obećali.

„Uputio sam zahtjeve opštinskoj upravi i MZ, čak i MUP-u Bijelo Polje da ukoliko ne ispoštuju ranije dogovore, ja ću sam da im to izmjestim i vratim u pređašnje stanje. Iako su sve jednostrano odradili, ja sam pokušao s njima da razgovaram i nađem zajednički jezik, jer znam da ljudima treba voda. Nadležni ignorišu moje zahtjeve i neće da se udostoje ni da odgovore. Na kraju sam im dao rok od tri mjeseca da ispoštuju dogovor prije nego što počnem sam da rješavam problem“, kazao je Joskimović.

Komisija Opštine koja je sačinila zapisnik o tehničkom pregledu vodovoda, nakon pregleda tehničke dokumentacije i obilaska terena konstatovala je da je bilo znatnih odstupanja u odnosu na projekat, da nijedna kaptažna građevina nije zaštćena, da prema pojedinim selima nisu zaštićeni izvori i vodozahvati... Zato komisija nije primila radove na vodovodu.

Begović: Opština će utvrditi da li je bilo propusta prilikom gradnje vodovoda

Menadžer Opštine Fahrudin Begović je kazao da će Opština reagovati i utvrditi da li je bilo kakvih propusta u izvođenju radova na izgradnji vodovoda i da li je voda za upotrebu.

„Kod Seketarijata za preduzetništvo i razvoj postoji dokumentacija po pitanju izdavanja vodnih dokumenata (vodna saglasnost, vodni uslovi i ostalo). Što se tiče kandidovanja projekta mještani su kod USAID-a i CHF-a predložili taj projekat kao prioritetan nakon čega je pristupljeno realizaciji. Predstoji nam da mi narednih nekoliko dana organizujemo sastanak sa Savjetom mjesne zajednice, Odborom za vodovod, i Savjetom za izgradnju kako bi sagledali nedostatke i na taj način reagovali i riješili problem“, kazao je Begović.

Bonus video: