Napreduje širenje marine u Tivtu: Nova obala će trajati minimum 100 godina

Na novim gatovima ukupne površine 8.500 kvadrata dobiće se još 170 vezova za jahte dužine od 12 do 75 metara
101 pregleda 2 komentar(a)
Tivat, marina, Foto: Siniša Luković
Tivat, marina, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 17.02.2014. 18:46h

Velika plovna dizalica „BRIV-1“ postavila je prvu grupu betonskih elemenata nove operativne obale tivatske marine Porto Montenegro, na glavi aktuelnog mula 3 u pravcu zapada.

Na tom dijelu u proteklih oko mjesec i po, operativa specijalizovane hidrograđevinske kompanije „Yu Briv“ iz Kotora pobila je preko 40 velikih metalnih šipova na kojima će se naslanjati nova riva.

„Radovi za sada teku planiranom dinamikom. Svaki od do sada pobijenih šipova je dug 25 metara, u njega je postavljena čelična armatura i nakon toga je šip naliven betonom rađenim po specifikaciji da nova obala potraje najmanje 100 godina, kazao je „Vijestima“ PR menadžer Porto Montenegra Danilo Kalezić.

Istakao je da su veoma zadovoljni saradnjom sa kompanijom „Yu Briv“ kojoj je pripao 25 miliona eura vrijedan posao izgradnje druge faze marine Porto Montenegro.

Na novim gatovima ukupne površine 8.500 kvadrata dobiće se još 170 vezova za jahte dužine od 12 do 75 metara, a biće izgrađena i nova pumpna stanica za snabdijevanje brodova gorivom.

A da bi se to izgradilo „Yu Briv“ mora da pobije preko 240 šipova ukupne dužine 7,5 kilometara čeličnih cijevi, ugradi 12.000 kubika betona i 1.500 tona čelične armature.

Svaki od čeličnih šipova za gradnju nove operativne obale Porto Montenegra napravljen po posebnoj narudžbi u turskoj čeličani „Acer Mittal“. Radove „Yu Briv“ treba da završi do ljeta ove godine.

Bonus video: