NARDOS: Neophodno raspisivanje konkursa za raspodjelu novca - Vijesti.me
apel nadležnima

NARDOS: Neophodno raspisivanje konkursa za raspodjelu novca

NARDOS je organizacija koja okuplja NVO iz čitave Crne Gore sa ciljem unapređenja njihovog rada i poboljšanja položaja

otac, dijete
otac, dijete (Foto: Shutterstock)

Nacionalna asocijacija roditelja djece i omladine sa smetnjama u razvoju Crne Gore (NARDOS) apelovala je na nadležne institucije da je neophodno raspisivanje konkursa za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama (NVO), kako bi ta i slične organizacije opstale.

NARDOS je organizacija koja okuplja NVO iz čitave Crne Gore sa ciljem unapređenja njihovog rada i poboljšanja položaja djece i omladine sa smetnjama u razvoju, kao i njihovih roditelja.

„Naše NVO godinama intenzivno rade na njihovoj socijalizaciji i pružanju usluga, a teška materijalna situacija nas je dovela pred zatvaranje“, navodi se u saopštenju.

Predstavnici organizacija su se, kako se navodi, dogovorili da od septembra krenu u širu akciju informisanja javnosti i prikupljanja novca, jer su mnoge NVO roditelja upravo zbog nedostatka novca pred gašenjem i prestankom pružanja socijalnih,zdravstvenih i vaspitno-obrazovnih usluga djeci i omladini sa smetnjama u razvoju.

„Očekujemo da će Konkurs za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću biti otvoren, jer to je za nas važan izvor prihoda koji nam po Zakonu pripada. Nadamo se da će država prepoznati značaj naših problema i pomoći da ih prevaziđemo“, navodi se u saopštenju NARDOS-a.

Iz NARDOS-a su upozorili da je problem nedostatka materijalnih sredstava produbljen neblagovremenom raspodjelom sredstava od strane Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću za 2012 i 2013.godinu.

„Upravni sud je poništio odluke Komisije za navedene godine i NVO mjesecima čekaju da Komisija donese nove odluke shodno presudama Upravnog suda i da im se novac isplati shodno potpisanim ugovorima“, podsjećaju iz te organizacije.

Problem, kako se navodi u saopštenju, postaje još veći i zato što još uvijek nije raspisan konkurs za ovu godinu iako je trebao biti raspisan do kraja aprila tekuće godine.

Iz te organizacije su saopštili da je u toku donošenje pravilnika koji proističu iz Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti.

„Jedan od njih je i Pravilnik o medicinskim indikacijama za ostvarivanje prava iz domena socijalne i dječje zaštite koji bliže reguliše ostvarivanje prava na dodatak za njegu i pomoć,ličnu invalidninu,materijalno obezbjeđenje i naknadu zarade za rad sa polovinom punog radnog vremena“, navodi se u saopštenju.

Iz NARDOS-a su ocijenili da je ta oblast zakonski relativno dobro riješena u Crnoj Gori jer su Zakoni donijeti, ali je problem implementacija.

„Oni se različito tumače i tako se komplikuje njihova primjena“, upozoravaju iz NARDOS-a.