Naređeno povlačenje kašica i sokova "Juvitana"

Sporne serije nisu nađene u prodavnicama...
115 pregleda 5 komentar(a)
Juvitana, Foto: Swisslion
Juvitana, Foto: Swisslion
Ažurirano: 15.11.2016. 07:13h

Sanitarna inspekcija nije u Crnoj Gori pronašla serije kašice za bebe i sokove za djecu proizvođača "Juvitana", koji su povučeni sa srpskog tržišta, nakon što su u njima pronađeni pestidici.

Iz Uprave za inspekcijske poslove su saopštili da su uvozniku i distributeru proizvoda za Crnu Goru - kompaniji "Swisslion", naložili da privremeno povuče sve serije "Juvitana" proizvoda za djecu, zbog dodatnih analiza.

Precizirali su da sporne serije nijesu pronađene u maloprodajnim objektima "Swisslion" i "Laković".

Srpski mediji objavili su da su sanitarni inspektori Ministarstva zdravlja naložili povlačenje sa tržišta sedam proizvoda kašica za bebe, jer je u njima nađen veći broj određenih pesticida nego što je propisima dozvoljeno.

Fabrika dječje hrane "Juvitana" u Inđiji obustavila je u subotu proizvodnju, a iz "Swisslion Takovo" je saopšteno da će zabrana proizvodnje trajati dok akreditovane laboratorije ne ispitaju ispravnost sirovina i gotovih proizvoda na lageru u fabrici.

Portal "B92" juče je objavio da je uzorkovanje proizvoda pokazalo da su neispravne dječje kašice sa šećerom, jabuka i višnja, čiji je rok upotrebe do 3. marta.

Prema podacima srpskog Ministarstva zdravlja, neispravne su i kašice od jabuke, brusnice i borovnice, sa rokom upotrebe do 5. februara 2019, jabuke čiji je rok do 7. decembra naredne godine, šljive sa rokom upotrebe do 8. juna 2019. i kajsije do 15. juna 2019.

"Uzorkovanje je pokazalo da su neispravni i Juvitana dečji voćni nektar sa šećerom, kruška, rok upotrebe 22. decembar 2017, dječji kašasti voćni nektar sa šećerom, jabukom i višnjom, rok upotrebe 13. decembar 2017. i dečji bistri sok od jabuka, upotrebe do 6. decembra 2017.", objavio je B92.

Bonus video: