Naše more opterećeno zagađenjem

Agencija za zaštitu prirode upozorava da se nedovoljno brzo riješava problem izlivanja kanalizacije u Tivatski zaliv
0 komentar(a)
tivatski aerodrom, aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković
tivatski aerodrom, aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 02.08.2012. 13:55h

Prema rezultatima koji su objavljeni u Izvještaju o stanju životne sredine za 2011 koji je pripremila Agencija za zaštitu prirode, a nedavno razmitrila i usvojila Vlada Crne Gore, iako je djelimično već stavljen u funkciju, novi kanalizacioni sistem Tivta nije donio osjetno povećanje čistoće mora u Tivatskom zalivu.

U sklopu monitoringa kvalitet obalnih, tranzicionih i morskih voda, ovaj program je sprovodila je u periodu od aprila do novembra na ukupno osam lokacija u zalivu Boke Kotorske i van zaliva.

Njime su obuhvaćene analize fizičko-hemijskih parametara, hranljivih soli i mikrobiološke analize koje su radjene jednom mjesečno na tri dubine mora - površina, sredina i dno.

Zalivske tačke na kojima su uzimani uzorci su: Kotor u centralnom dijelu zaliva, Risan, Tivat u cenmtralnom dijelu zaliva i Herceg Novi, takodje u centralnom dijelu Topljanskog zaliva, a vanzalivske tačke bile su Mamula, Budva, Bar i Ulcinj.

Loš kvalitet vode

Što se tiče analiza za Tivatski zaliv za koje su uzorci uzimani sa pozicije na oko pola milje od obale, u Izvještaju o stanju životne sredine za 2011 se navodi da su “rezultati za maj i novembar pokazali da se ova pozicija odlikovala lošijim kvalitetom vode uslijed povećanog broja fekalnih bakterija

Prema podacima iz tabela, u Tivatskom zalivu je u avgustu prošle godine izmjereno prisustvo ukupnih koliforma od 1.600 jedinica u 100 mililitara morske vode.

U izvještaju se još konstatuje da je u Tivtu najbitnije ostvariti više priključaka na kanalizacionu mrežu, što je inače, već urađeno kada je u pitanju marina Porto Montenegro, hoteli i stamene zgrade u centru grada.

Tivatski zaliv lani je prednjačio i po količini fosfata u morskoj vodi, jednom od preduslova za pojavu eutrfikacije odnosno cjetanja mora.

“Najveća izmjerena koncentracija fosfata u zalivu Boke bila je na poziciji Tivat, u avgustu mjesecu, i iznosila je 0.667 μmol/l.

Povišen sadržaj fosfata u vodama ukazuje na njihovo zagađenje, jer jedinjenja fosfora pripadaju produktima raspadanja složenih organskih materija. Fosfati u vodu dospijevaju usled primjene vještačkih đubriva, otpadnih voda naselja i industrijskog otpada", stoji u Izvještaju EPA.

Bonus video: