Naše planine su izazov za frirajdere

Grupa zaljubljenika iz Kolašina je prepoznala potencijale Bjelasice, Sinjajevine, Komova i otvorila njihove padine
194 pregleda 6 komentar(a)
skijanje
skijanje
Ažurirano: 12.02.2015. 20:21h

Nekoliko grupa frirajdera iz Norveške, Austrije, Rusije tokom ove i prošle zime boravilo je u Kolašinu u potrazi za atraktivnim stazama i adrenalinom. U posljednje dvije godine sve je više mladih ljudi koji su zainteresovani da pronalaze lokacije koje im nude više adrenalina od običnog spuštanja na skijama uređenim stazama. Zaljubljenici u skijanje i bordovanje po neutabanom snijegu tvrde da baš oni najbolje razumiju šta znači “sloboda kretanja”.

Skijanje van skijaških staza, kroz šumu, padine sa planinskih vrhova… sve to, kažu frirajderi, pruža mogućnost da se na potpuno drugačiji način iskoristi dan na snijegu. Pored uzbuđenja, iskušavanja svojih mogućnosti i vještina, okruženi su idiličnim slikama zime u planini.

“Za takav način skijanja potrebne su drugačije skije. Šire su od alpskih i nešto duže. Najveća draž svih frirajdera je skijanje po “svježem” snijegu. Osjećaj je nevjerovatan i teško je opisati riječima to iskustvo. To je jedan od razloga zbog čega je u Crnoj Gori sve više zaljubljenika u frirajd”, kaže Kolašinac Željko Pejović, jedan od onih koji u okruženju promoviše taj način skijanja.

Strancima se sviđa što kod nas ima u izobilju atraktivnih lokacija

Zabluda je, tvrdi on, da je frirajd ekstremo skijanje. Ekstremno je onoliko koliko skijaš želi. Svako u skladu sa svojim mogućnostima i vještinama na snijegu određuje i težinu staze.

Crna Gora je, kaže Pejović, relativno nova destinacija i zbog izrazito specificne konfiguracije terena izuzetno zanimljiva frirajderima.

“Grupa zaljubljenika iz Kolašina je prepoznala potencijale Bjelasice, Sinjajevine, Komova i otvorila njihove padine. Prošle godine smo imali grupe iz Rusije, Austrije, a ove godine smo ugostili i momke iz Norveske koji rade za jedan prestizni snowbord časopis. Kako kažu stranci koji dolaze kod nas, na Alpima, u svim popularnim frirajd destinacijama problem je sto je i previše skijaša. Onda bude tijesno i gužva osujeti taj specifičan doživljaj. Naše planine su pune kvalitetnog i netaknutog snijega, prelijepih padina i velikih raznolikosti”, objašnjava Pejović otkud interesovanje za Crnu Goru kao frirajd destinaciju.

Bjelopoljac iz Švajcarske pomože Kolašincima u promociji frirajda

Kolašincima je u promociji planina u toj opštini mnogo pomogao Enver Višnjić, momak koji je porijeklom iz Bijelog Polja koji je odrastao u Švajcarskoj.

Višnjić pravi namjenske skije za frirajd i ima svoj brend "Dude" .

Od velike je koristi i organizacija Rajdersi koja video zapisima tako i atraktivnim fotografijama mnogo doprinosi da svi zaljubljenici skijanja i prirode vide dio onoga što zaljubljenici u skijanje van staza svakodnevno imaju pred očima.

Stigli frirajderi iz Norveške, Rusije i Austrije

Prihodi od ove vrste turizma nijesu nimalo zanemarljivi...

“U Kolašinu od prošle zime imamo snow cat - specijalizovanu mašinu za prevoz frirajdera. To mnogo koristi i pruža bezbroj mogućnosti. Siguran sam da će naše planine uskoro biti prepoznate kao jedna od omiljenijih freeride destinacija u Evropi. Treba da nastavimo promociju, a malobrojni su skijaši koji osjete šta znači proći prvi po netakuntom snijegu a da to ne požele da ponove”, poručuje Pejović.

Bonus video: