Naše šume prepuštene privilegovanima i šumokradicama

Ministarstvo poljoprivrede upravljanje i gazdovanje šumama prepustilo je privilegovanim koncesionarima i šumokradicama...
196 pregleda 4 komentar(a)
sječa šume, Foto: Amil Ibrahimagić
sječa šume, Foto: Amil Ibrahimagić
Ažurirano: 04.04.2016. 14:25h

Marginalizujući oblast šumarstva, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, upravljanje i gazdovanje šumama prepustilo je privilegovanim koncesionarima i šumokradicama.

Koncesije u šumarstvu postale su najkriminalniji oblik privređivanja.

To tvrdi Dragiša Dožić, nekadašnji direktor Šumsko-industrijskog kombinata (ŠIK) „Tara“ i Nacionalnog parka “Biogradska gora” i rukovodilac nekadašnje Republičke samoupravne interesne zajednice za šumarstvo Crne Gore.

Prema njegovim riječima stanje u oblasti šumarstva je alarmantno.

"Nastavi li ovakvo krčenje i neplanska sječa šuma i ne preduzme li se hitno odbrana i zaštita šumskog ekosistema, biće kasno za interventne mjere. Ne smije se zaboraviti koliko je proces obnove šuma dugotrajan. Minulih godina pred očima crnogorske javnosti dešava se ekološki i privredni zločin nad najznačajnijim privrednim resursom sjevera Crne Gore”, naveo je Dožić.

On tvrdi da su prvi koraci, koje su doveli do takvog stanja, učinjeni donošenjem zakona o šumama 2000. godine, kada su i uvedene koncesije.

Na taj način, kaže, Dožić, “zakonskim odredbama, kroz statusnu i organizacionu formu, oblast šumarstva je udaljena od društvene brige”.

On je ubijeđen i da iz naziva resornog ministarstva nije slučajno uklonjeno šumarstvo.

"Za sve negativnosti koje su, naročito, minulih godina ispoljene u gazdovanju šumama najveću odgovornost snosi resorno ministarstvo i ministarPetar Ivanović. Ovakvog haosa i javašluka nije odavno bilo u crnogorskim šumama. Tačnije, uopšte se ne može govoriti o gazdovanju, već o pohari šuma na sjeveru”, zaključio je on.

On je podsjetio da, kada je riječ o bivšim jugoslovenskim republikama, od Crne Gore, samo Slovenija ima više površine pod šumama.

Od evropskih država više teritorije pod šumama od nas imaju samo Finska i Švedska, pa Dožić apeluje da se što prije razmotri mogućnost osnivanja posebnog ministarstva, čija će briga biti taj značajan nacionalni resurs.

"Zapanjujuća je indolentnost i nemarnost nadležnih organa i drugih društvenih činilaca na apele i molbe građana da se zaustavi pohara šuma. U drugoj polovini prošle godine takvi vapaji su stizali iz Berana, Rožaja, Pljevalja, Petnjice, Andrijevice, Bijelog Polja i Nikšića. Svi ti zahtjevi su skoro indentični i odnose se na spr ečavanje rušilačkih zahvata privilegovanih koncesionara i šumokradica”, naveo je Dožić.

Prema njegovim riječima, ponašanje pojedinih koncesionara odavno je društveni problem.

Ta preduzeća, tvrdi Dožić, uništavaju asfaltne i makadamske puteve, remete vodotoke, zatrpavaju izvorišta…

On smatra i da, osim što uništavaju šume, firme koje ih eksploatišu, ne osjećaju ni najmanju potrebu da išta učine kada je riječ o zaštiti od požara…

Hitno krivično goniti sve koji su ovu oblast doveli do kolapsa

Dožić kaže da nadležni treba što prije da shvate da šume nijesu poljoprivredne kulture, čiji se prinosi godišnje ubiraju, već složen “biološki objekat”.

Iako smo bogati prostorom pod šumom, prema zvaničnim podacima, to nijesmo kad je riječ o drvnim zalihama i prirastu po hektaru.

“Treba podržati princip integralnog šumarstva, objedinjavanjem ekološke i ekonomske funkcije. Što prije treba uvesti moratorijum na određeno vrijeme na sve sječe, osim onih koje imaju uzgojni i sanacioni karakter. Takođe, što hitnije promijeniti zakon o šumama i pokrenuti krivičnu odgovornost za sve koji su ovu oblast doveli do kolapsa. Lokalne uprave treba da se što hitnije izbore za veća ovlaštenja i uvid u gazdovanje u šumama na svojoj teritoriji”, navodi Dožić neke od mjera, koje bi, prema njegovom mišljenju bile početak “spasavanja crnogorskih šuma”.

Bonus video: