Nastavak obnove muzeja u Herceg Novom

Prva faza revitalizacije, koja je podrazumijevala obnovu fasade, čime je zdanju vraćen prvobitan izgled fasade od klesanog kamena, završena je polovinom 2016.
451 pregleda 0 komentar(a)
Gradski muzej Mirko Komnenović, Foto: Slavica Kosić
Gradski muzej Mirko Komnenović, Foto: Slavica Kosić

Ministarstvo kulture kroz Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara za ovu godinu opredijelilo je četiri hiljade eura za izradu i montažu drvenih škura i tri hiljade eura za izradu i sprovođenje konzervatorskih mjera na etnografskoj zbirci na Gradskom muzeju Mirko Komnenović u Herceg Novom.

To je nastavak ulaganja u obnovu ovog vrijednog zdanja građenog krajem XVIII vijeka u kasnobaroknom stilu. Prva faza revitalizacije, koja je podrazumijevala obnovu fasade, čime je zdanju vraćen prvobitan izgled fasade od klesanog kamena, završena je polovinom 2016. godine.

Tada je urađen i detaljan popis kompletne postavke u Muzeju, u kome se nalaze arheološka zbirka (praistorija, antika, rani srednji vijek, podmorska arheologija), etnološka zbirka (gradska i seoska), istorijska zbirka, lapidarijum i botanička bašta. Uz pomoć stručnjaka iz oblasti hortikulture, počela je revitalizacija botaničke bašte.

“Na djelovima objekata galerije i muzeja neophodna su određena investiciona ulaganja kako bi se sačuvao spoljašnji izgled i funkcionalnost objekata, a posebno da bi se pod uticajem spoljašnjih vremenskih neprilika zaštitile vrijedne kulturne zbirke od propadanja”, kaže Slavica Božović, v.d. direktorica JU Gradski muzej Mirko Komnenović i Galerija Josip Bepo Benković.

Ona ističe da je u saradnji preduzećem "Komunalno stambeno" započelo je uklanjanje uginulih palmi iz botaničke bašte.

“Ulažu se dodatni napori da se i putem donacija obezbijede sredstva za kupovinu novih biljnih vrsta koje će biti zasađene, kako bi se revitalizovala botanička bašta”, najavljuje Božović.

Podsjećamo da je dio Zavičajnog muzeja i botanička zbirka sa više od 100 odabranih vrsta mediteranskog i suptropskog bilja na površini od oko hiljadu kvadrata koja je formirana u parkovskom stilu.

Bogatstvo biljnog materijala, pored ostalih, čine brojne vrste palmi, agava, kaktusa i aloja, koje svojim bizarnim formama habitusa, ljepotom i raznolikošću boje cvijeta oživljavaju ambijent u svim godišnjim dobima.

Tu su, zatim, razne vrste penjačica, pitosporuma, primorskih borova, mimoza, kamelija, magnolija, anđeoskih truba i mirišljavih i ljekovitih mediteranskih trava.

Muzej je lani posjetilo 3.618 posjetilaca, duplo više nego prethodne godine.

Za instalaciju odgovarajuće rasvjete u izložbenim prostorima u galeriji Josip Bepo Benković konkurisali su kod američke ambasade u Podgorici za dodjelu granta kroz program saradnje SAD i Crne Gore u oblasti umjetnosti.

Bonus video: