Nastavljaju se prijetnje prema LGBT zajednici: Dugo smo vas čekali!

LGBT Forum Progres je od održavanja prve crnogorske Povorke ponosa u Budvi registrovala povećanje ugroženosti LGBT zajednice
46 komentar(a)
Ažurirano: 16.09.2013. 16:10h

Ulazi zgrada u kojima stanuju istaknuti članovi LGBT zajednice oblijepljeni su naljepnicama prijeteće sadržine. Na samoj naljepnici se nalazi dugina zajednica ispred koje stoje maskirane osobe sa porukom „Dugo smo vas čekali!", saopšteno je iz NVO LGBT Forum Progres, dodajući da je tim povodom policiji podnijeta odgovarajuća prijava.

"U kontekstu ukupnih aktivnosti LGBT Foruma Progres, posebno implementacije programa "Vidljiva LGBT zajednica" i priprema Povorki ponosa u oktobru, kao i javnih događaja u Kolašinu, ove aktivnosti nepoznatih lica doživljavamo krajnje ozbiljnim i opasnim, stoga i ovom prilikom očekujemo da Uprava Policije i nadležni tužioci preduzmu sve neophodne radnje kako bi se otkrili napadači na članove rukovodstva LGBT Foruma Progres, kao i osobe koje vrše distribuciju prijetećeg materijala", navodi se u saopštenju.

NVO LGBT Forum Progres je posvećena razvijanju saradnje sa pravosudnim organizacijama kako bi se efikasno suzbijalo i procesuiralo nasilje, govor i zločini iz mržnje kao i vršila njihova prevencija. Za tu svrhu, osposobljeni su timovi koji su stalno dostupni LGBT zajednici zbog prijave tih incidenata kao i osiguravanja kvalitetne podrške. Takođe ovi timovi prate govor mržnje na kompletnoj javnoj sceni.

LGBT Forum Progres je tako od održavanja prve crnogorske Povorke ponosa u Budvi registrovala povećanje ugroženosti LGBT zajednice, posebno njenih javno i politički eksponiranih predstavnika.

Ta NVO je blagovremeno prijavila policiji dva napada poveće grupe mladića koji su napali određene kućne adrese osoba iz rukovodstva organizacije.

Uprava Kliničkog Centra Crne Gore (KCCG), dodaje se u saopštenju, je potvrdila da su M.M.M i B.S. zdravstveni radnici zaposleni u ovoj ustanovi, te da je protiv njih pokrenut odgovarajući postupak. U toku je i njihovo izjašnjenje.

"U međuvremenu građanin B.S. nepotrebno se obratio direkciji LGBT Foruma Progres i uputio izvinjenje zbog svojih postupaka. On tu radnju nije uradio i na zvaničnoj stranici LGBT Foruma Progres na društvenoj mreži Facebook u kojoj je i početno širio mržnju i netrepeljivost prema LGBT osobama, tvrdeći da je homoseksualnost bolest i da se ona u KCCG liječi", navode u LGBT Forum Progres.

Bonus video: