Nastavnici: Ne možemo dozvoliti da jedan čovjek pretvori Akademiju u svoj lični posjed

"Ćutanje i ne preduzimanje nikakvih koraka u našim mjerilima znači i odobravanje. Apelujemo na institucije, građane, nevladine i međunarodne organizacije i sredstva informisanja da nam daju podrsku jer naša borba nije rezultat licnih animoziteta već posljednji čin u cilju zastite vrijednosti i poštovanja pravila i zakona"
1254 pregleda 0 komentar(a)
Sa protesta nastavnika Policijske akademije, Foto: Privatna arhiva
Sa protesta nastavnika Policijske akademije, Foto: Privatna arhiva

Uz parolu "AKADEMIJO NE DAMO TE", nezadovoljni nastavnici Policijske akademije iz Danilovgrada obraćaju se i apeluju na nadležne državne organe, a posebno pozivaju članove Upravnog odbora de sa stanovišta svojih nadležnosti preduzmu mjere na koje su obavezni po Zakonu i Statutu, saopštio je danas štrajkački odbor Policijske akademije.

"Oni su već dovoljno informisani i sve naše tvrdnje su im debelo potkrijepljene dokazima. Ćutanje i ne preduzimanje nikakvih koraka u našim mjerilima znači i odobravanje. Apelujemo na institucije, građane, nevladine i međunarodne organizacije i sredstva informisanja da nam daju podrsku jer naša borba nije rezultat licnih animoziteta već posljednji čin u cilju zastite vrijednosti i poštovanja pravila i zakona. Bili bi licemjeri da obaramo svoje đake na ispitima zbog nedovoljnog poznavanja zakonskih procedura u policijskom postupanju, a da pritom žmurimo na bezakonje koje se sprovodi na Policijskoj akademiji. Ne možemo dozvoliti da jedan čovjek pretvori Akademiju u svoj lični posjed nakon njene devastacije u pravnom, moralnom i ljudskom smislu", navodi se u saopštenju štrajkačkog odbora.

Nezadovoljni nastavnici štrajkuju već 17. dan i traže smjenu direktora Akademije Bobana Šaranovića.

Oni su dodali da je devastacija Akademije sprovedena sistemski i u više faza.

"Nakon donošenja Statuta i Akta o sistematizaciji, u suprotnosti sa Ustavom i zakonom, donešen je i Kolektivni ugovor bez učešća Sindikata. Nasilna smjena sindikalnog predstavnika i grubo miješanje u rad Sindikata su uslijedili nakon reakcije na pravno nasilje koje se do tada sprovodilo na Akademiji. Zatim se krenulo u lične obračune kroz nasilnu i nezakonitu smjenu naših predstavnika u Upravnom odboru i na kraju nezakonite suspenzije četiri nastavnika. U svim tim postupanjima se ne vodi računa što će sve nezakonite radnje rezultirati sudskim postupcima koje će na kraju platiti građani Crne Gore", piše u saopštenju štrajkačkog odbora.

Ističu da su oni gradili Akademiju, implementirali standarde koji ih po sadržaju i kvalitetu obuke svrstavaju u red sličnih evropskih obrazovnih institucija.

"Po primjeni standarda u policijskoj obuci mi smo već odavno u Evropskoj uniji. Svi naši zahtjevi upućeni Upravnom odboru, ministru, premijeru i lokalnoj upravi bili su isključivo sa jednim ciljem, da sačuvamo ono što smo godinama gradili na Policijskoj akademiji. Naš glas nije motivisan ni ličnim ni političkim interesima već isključivo profesionalnim", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: