Nastavnici poručili: Nećemo dozvoliti da jedan čovjek uništi Policijsku akademiju

"Nereagovanje daje prostora Bobanu Šaranoviću da i dalje forsira osvetoljubivost i revanšizam", tvrde štrajkači
1116 pregleda 1 komentar(a)
Sa protesta nastavnika Policijske akademije, Foto: Privatna arhiva
Sa protesta nastavnika Policijske akademije, Foto: Privatna arhiva

Iz štrajkačkog odbora Policijske akademije saopštili su da ih zabrinjava činjenica da institucije sistema zvanično i dalje ćute, iako je prošlo 15 dana od kada su pokrenuli protest.

"Na sve činjenice o zloupotrebama položaja prvog čovjeka Akademije, za sada nema odgovora. Nereagovanje daje prostora Bobanu Šaranoviću da i dalje forsira osvetoljubivost i revanšizam. Štrajkači definitivno neće odustati od svog zahtjeva i neće dozvoliti da jedan čovjek uništi Akademiju koju su predano gradili svih ovih godina", poručili su štrajkači, koji su se i danas okupili na rampi Akademije.

Ističu da je od pokretanja štrajka direktor, čiju smjenu traže, oslabio Nastavničko vijeće za pet članova.

"Očigledno ne postoji način da se opravda sjednica od 15. januara 2019. godine na kojoj su nezakonito smijenjena dva predstavnika zaposlenih u Upravnom odboru. Stoga se očigledno ne bira način kako obezbijediti većinu u Nastavničkom vijeću, kako bi se bez problema nastavilo devastiranje ove ustanove. Ne bi nas iznenadilo da postanemo prva obrazovna institucija u istoriji koja radi bez nastavnika. Podsjećamo da je na sjednici od 15. januara, ako je uopšte i održana, moglo prisustvovati samo pet članova Vijeća, zajedno sa direktorom i rukovodiocem Sektora za stručnu i specijalističku obuku (dakle samo tri nastavnika od kojih je jedan sadašnji predsjednik Sindikata, koji je, takođe, nezakonito izabran). Postavlja se pitanje kako i ko je smijenio zakonito izabrane predstavnike zaposlenih koji do danas nijesu dobili nikakvu odluku o razrješenju", pitali su nastavnici.

Dodaju da na Akademiji počinje proces regrutacije i selekcije za prijem nove generacije polaznika i da će se morati održati sjednica Upravnog odbora.

"Pitamo se da li ta sjednica sa novoizabranim članovima može biti legalna, da li to znači da se svjesno blokira rad Akademije i da li je to dovoljan razlog za razrješenje direktora. Podsjećamo javnost da su pojedini direktori škola smijenjeni samo zbog činjenice da ih kolektiv ne prihvata, pa zabrinjava sumnja da se 'zatvaraju oči' pred nizom nezakonitih radnji koje je učinio Šaranović. Štrajkači isključivo zahtijevaju da se poštuju procedure i zakoni, pa će i dalje nepokolebljivo i po svaku cijenu ukazivati na zloupotrebe i na taj način braniti zakone ove države", saopšteno je iz štrajkačkog odbora Akademije.

Bonus video: