NATO brodovi isplovljavaju iz Bara

Tokom boravka brodova u Baru oficiri i mornari MVCG su sa posadama ova četiri broda imali niz vojnih i sportskih aktivnosti...
1 komentar(a)
NATO brodovi, Foto: Radomir Petrić
NATO brodovi, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 20.09.2017. 08:52h

Sa gatova AD Port of Adria jutros su počeli da isplovljavaju brodovi NATO Stalne pomorske grupe 2 (SNMG2), koji su od prošle subote do danas bili u Baru u okviru svoje redovne misije Mediteranom.

Britanski razarači HMS “Duncan” (D37) i HMS “Diamond” (D34), te francuska i grčka fregata “La Fayette” i “Limnos”, za cilj posjete imali su jačanje odnosa sa Mornaricom Vojske Crne Gore (MVCG) kao nove države - saveznice u okviru NATO.

Tokom boravka brodova u Baru oficiri i mornari MVCG su sa posadama ova četiri broda imali niz vojnih i sportskih aktivnosti, uključujuči i zajedničku vježbu bording timova našeg Pomorskog odreda i engleskih Kraljevskih marinaca.

Crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković posjetio je u subotu razarač HMS “Dunkan”, a predsjednik Opštine Bar dr Zoran Srzentić priredio je prijem za ambasadorku Velike Britanije u Crnoj Gori Alison Kemp, komandante NATO brodova Elenor Stak, Bena Kejta, Stanislasa Delatea i Dionisiosa Mantadakisa, te britanskog vojnog atašea potpukovnika Edvarda Mela. U revijalnom susretu, naš ragbi klub Vukovi pobijedio je tim britanske Kraljevske mornarice sa 35:14.

SNMG2 je multinacionalna, integrisana pomorska grupacija koja izvodi široki spektar zadataka, od vojnih vježbi do reagovanja na krize i učestvovanja u operativnim zadacima. Uglavnom djeluje u Sredozemlju, ali može biti raspoređena i na druge pozicije.

Bonus video: