NATO: Uspješno testiran NICS tokom vježbe u Crnoj Gori

Četvorodnevna vježba dio je višegodišnjeg projekta u okviru NATO programa “Nauka za mir i bezbjednost”
980 pregleda 0 komentar(a)
Sa prošlonedjeljne vježbe u Crnoj Gori, Foto: Luka Zeković
Sa prošlonedjeljne vježbe u Crnoj Gori, Foto: Luka Zeković

NATO je ocijenio uspješnim testiranje Sistema nove generacije za komandovanje u incidentima (NICS) tokom prošlonedjeljne terenske vježbe u Crnoj Gori.

Četvorodnevna vježba dio je višegodišnjeg projekta u okviru NATO programa “Nauka za mir i bezbjednost”.

NICS olakšava saradnju na svim nivoima civilne zaštite koji se odnose na spremnost, planiranje, odgovor i saniranje posljedica prirodnih nesreća ili drugih vrsta inicidenata. Prema scenariju za vježbu, požari su ugrožavali crnogorsko stanovništvo, a zvanična Podgorica je morala da traži međunarodnu podršku.

“Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija i Hrvatska ponudile su podršku i svi timovi su koordinisali svoje napore koristeći novi, digitalni NICS sistem”, saopšteno je iz NATO, dodajući da je sveukupno 250 vatrogasaca i spasilaca, ali i stručnjaka bilo uključeno u vježbu.

“Ovaj sistem pomoći će donosiocima odluka da donesu u vanrednim situacijama odluke koje su zasnovane na boljim informacijama”, kazao je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, saopšteno je iz NATO.

Dodao je da je glavni cilj vježbe bilo testiranje novih tehnologija i razmjena operativnih podataka u realnom vremenu uz pomoć NICS-a.

NICS platforma uspješno je poboljšala razmjenu informacija, omogućavajući učesnicima da dobiju pristup informacijama u realnom vremenu uz pomoć različitih uređaja.

Bonus video: