Naučite da štedite

Građani kojima su poklonjene štedne sijalice složni su da "računi za struju neminovno tjeraju na stroge mjere štednje"
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.03.2012. 12:35h

Svjetski dan energetske efikasnosti Ministarstvo ekonomije u saradnji sa Njemačkim društvo za međunarodnu saradnju (GIZ) promovisalo je dijeleći građanima Podgorice štedne sijalice i savjete o načinima uštede energije.

Posjetioci Delta sitija bili su u prilici da se upoznaju sa prednostima energetske efikasnosti u domaćinstvu, kao i sa principima rada izloženih modela sterlingovog motora, ručnog generatora pomoću kojeg se može jasno vidjeti efikasnost štedne sijalice, modela solarnog kolektora, te termo kamere koja ukazuje na mjesta gdje kuća ima najviše toplotnih gubitaka.

Pomoćnik ministra ekonomije za energetsku efikasnost Dragica Sekulić navela je da promotivnom kampanjom žele da utiču na podizanje svijesti kod građana o značaju energetske efikasnosti i predoče im mjere uštede u svojim domaćinstvima.

"Ukoliko se, na nivou Crne Gore, jedna sijalica od 100 W zamijeni štednom od 20W, pri dnevnom korišćenju sijalice osam sati, može se uštedjeti oko četiri miliona eura godišnje"

"Građanima je do sada podijeljeno 4.850 štednih sijalica, a poklonićemo još hiljadu. Procijenjujemo da ukoliko su svi građani koristili barem osam sati dnevno dobijene sijalice uštedijeli su u državi oko sto hiljada eura", navela je Sekulić.

Ona je dodala da su svim građanima podijeljene brošure sa deset praktičnih savjeta za uštedu energije u domaćinstvima, mogućnosti kupovine solarnih sistema uz beskamatne kredite,te izgradnje niskoenergetskih kuća.

Sekulić je obijasnila da podijeljene štedne sijalice koje su snage 20 vati (W) efikasno mogu da zamijene obične sijalice snage 100 W, a pri tome imaju deset puta duži vijek trajanja.

"Ukoliko se, na nivou Crne Gore, jedna sijalica od 100 W zamijeni štednom od 20W, pri dnevnom korišćenju sijalice osam sati, može se uštedjeti oko četiri miliona eura godišnje, 350.000 mjesečno, odnosno 11.500 dnevno, što je oko 20 eura po domaćinstvu godišnje", navela je Sekulić.

Edukacija u školama

U okviru projekta za energetsku efikasnost Enerdži turs posjetio je znatan broj crnogorskih škola gdje su učenicima na očiglednim primjerima i eksperimentima objašnjavali pojam energetske efikasnosti.

"Do sada smo obišli oko 70 škola, a namjeravamo da posjetimo učenike sve 162 crnogorske obrazovne ustanove.Tako smo, između ostalog, na primjeru ručnog generatora djeci pokazali razliku između štedne sijalice, led lampe ili obične žarulje. Učenici se upućuju na koji način da sami štede energiju, da više koriste biciklo kao prevozno sredstvo ali i podstiču starije na štednju energije", kazao je projektni koordinator za "Enerdži turs" Vanja Raičević.

Građani kojima su poklonjene štedne sijalice složni su da "računi za struju neminovno tjeraju na stroge mjere štednje".

"Iako koristim drva za ogrijev mjesečni računi za struju su veliki. Građani su prinuđeni ne da racionalno koriste već da rigorozno štede struju da bi mogli da je plate", smatra Nikšićanin Goran Vratnica.

Štedna sijalica svakako će naći primjenu u domu Danila Cvetkovića, koji je kazao da se u svom domaćinstvu strogo pridržava mjera štednje električne energije, ali su mjesečni računi ipak previsoki, posebno za skromna penzionerska primanja.

Predstavnici Sektora za energetsku efikasnost u okviru promotivne kampanje posjetiće i Nikšić, Tivat, Herceg Novi i Kotor.

Bonus video: