"Nautic Show" u Tivtu: Glavna atrakcija se pokvarila na putu iz Italije

Za „utjehu“, italijanski proizvodjač „Azimut-Benetti“ je u Tivat doveo 10 stopa manji brod tipa
79 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 01.05.2014. 13:45h

Ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović otvorio je danas u marini Porto Montenegro, 32. po redu međunarodni sajam nautike „Nautic show“. Manifestacija koju su organizovali „Jadranski sajam“ iz Budve i Porto Montenegro okupila je 23 izlagača iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Italije, a koji su publici izložili širok dijapazon plovila različitih kategorija, nautičke i opreme za sport, kamping i rekreaciju.

Iako su plovila u njegovom fokusu, ovogodišnji sajam je brojem i strukturom izloženih brodova možda i najslabiji u proteklih par godina, a utisak je dodatno pokvarila činjenica da se nije ni pojavila glavna zvijezda sajma - 20-metarska luksuzna motorna jahta tipa „azimut 64 flybridge“.

Kako je nezvanično objašnjeno preko 1,7 miliona eura vrijedan brod imao je tehničkih problema u plovidbi prema Crnoj Gori i neizvjesno je da će se on uopšte i pojaviti u Tivtu do zatvaranja sajma u nedjelju.

Za „utjehu“, italijanski proizvodjač „Azimut-Benetti“ je u Tivat doveo 10 stopa manji brod tipa „azmut 54“ vrjedan 1,3 miliona eura, a tu je i atraktivna 20-metara duga italijanska motorna jahta tipa „marquis 630 SY“, i 18-metarska jedrilica takođe italijanskog proizvođača „Mylius Yachts“, model 16E95.

„Nautički i jahting turizam svakim danom sve više promoviše Crnu Goru na jedan kvalitetan način koji omogućava da Crna Gora bude jedna od prepoznatljivih jahting destinacija u svijetu. Ovakav nautički sajam je jedna od aktivnosti za produženje trajanja glavne turističke sezonei dokazuje da u predsezoni i postsezoni, trebamo uraditi maksimalne napore da organizujemo manifestacije, da pozovemo naše partnere, da pozovemo turiste da dođu u Crnu Goru“, istakao je ministar Branimir Gvozdenović dodajući da će MORT i Vlada „podržavati ovakve manifestacije i ovakve skupove u narednom periodu.“

„Dodaćemo i još neke posebne forme koje ćemo objaviti narednih mjesec dana“, najavio je ministar tajming publikovanja aktivnosti koje treba da produže sezonu, a koje će se zapravo poklopiti sa zahuktavanjem njenog glavnog dijela.

Gvozdenović je saopštio i da „ove godine u jahting i nautičkom turizmu bilježimo rast od 26 posto“, iako je marina Porto Montenegro zimus bila lošije popunjena nego lani, a veliki kruzeri u Kotor su ove godine počeli dolaziti nešto kasnije nego lani.

Pohvaljujuću projekat izgradnje stanova za tržište i marine Porto Montenegro, Gvozdenović je kazao da je ispravna bila odluka Vlade da investitorima omogući benefite u poreskoj politici da bi oni „investirali svoja sredstva i naravno, povratili ih u najkraćem mogućem roku.“

„Čini mi se da takav model treba da sugeriše kako da vodimo politiku da niskim porezima, niskim taksama obezbjedimo da dođemo do kvalitetnih investitora“, objasnio je Gvozdenović strategiju Vlade da finansijski olakša nekim od najbogatijih ljudi na svijetu.

Njemački ambasador u Crnoj Gori Pius Fišer kazao je da Porto Montenegro označava najveće svjetske standarde u Crnoj Gori zbog čega su on i njegove kolege ambasadori u našoj državi, lani ovdje organizovali prvu diplomatsku regatu, a druga će biti priređena sredinom septembra ove godine.

„Porto Montenegro jije posvećen samop izgradnji marine za jahte i rezidencijalnog naselja svjetske klase, nego i da ovakvim manifestacijama i saradnjom sa raznim partnerima i institucijama, produži turističku sezonu i doprinese cjelogodišnjem pozicioniranju Crne Gore na turističkoj mapi svijeta“, kazao je direktor marine Porto Montenegro Toni Braun najavljujući i bogat prateći program Sajma nautike koji će zaokupiti pažnju psojetilaca Tivta u naredne čatiri dana.

Sajam je otvoren svakog dana u vremenu od 10 do 19 sati, a cijena ulaznice iznosi 2 eura.

Uprkos kiši, sajam je obišlo oko hiljadu posjetilaca, među kojima su bili i slovenački ambasador Vladimir Gasparič, bivši gradonačelnik Tivta Dragan Kankaraš, državni sekretar za turizam Predrag Jelušić i direktor Lučke uprave Crna Gore Malden Lučić.

Među posjetiocima su bili i majka i sestra ministra Branimira Gvozdenovića, a za koje su organizatori priredili i posebnu turu po sajmu.

Ima i domaćih plovila

Na sajmu su osim brodova, jedrilica, glisera i manjih čamaca, izloženi i vodeni skuteri, vanbrodski i brodski motori, navigaciona i druga brodska elektronska oprema, tehnička oprema za marine, a predstavljene su i usluge servisera,agenata i osiguratelja brodova.

Tu je i bogat prateći program nautičke garderobe, ronilačake opreme i brojnih sredstava za zabavu na vodi, a dio programa automobilske i moto-industrije, u Tivtu su na sajmu nautike izložili i ovdašnji zastupnici Toyote i Peugeot-a.Posebno upečatljivoi je to što u konkzurenciji proizvoda brojnih svjetskih brendova nautičke industrije, svoje mjesto je našao i jedan domaći brod – najnoviji dorađeni model 10-metarske motorne jahte tipa „navar 1025“ koju pravi malo brodogradilište „Navar Incorporated“ iz Tivta.

Galerija

Bonus video: