Navijači FK Crvena zvezda i FK Budućnost prijetili i odložili LGBT skup

Policija je procijenila da bi performans koji je trebalo da se održi ispred zgrade Centra bezbjednosti vrlo rizičan
69 komentar(a)
Ažurirano: 27.04.2014. 06:53h

Performans protiv homofobije u Baru odložen je iz bezbjednosnih razloga, nakon sastanka policije i predstavnika NVO LGBT Forum progres.

Policija je procijenila da bi performans koji je trebalo da se održi ispred zgrade Centra bezbjednosti vrlo rizičan.

"Vijesti" nezvanično saznaju da je u Bar trebalo da stigne i grupa navijača FK "Crvena zvezda" - Delija - iz Beograda, koji bi se priključili lokalnim navijačkim grupama tog kluba u remećenju javnog reda i mira.

Inspektori su dobili informaciju da je u Bar trebala da dođe i grupa navijača FK "Budućnost" iz Podgorice, pri čemu bi, da se održao performans na ulicama Bara, bili viđeni incidentni događaji slični onim u glavnom gradu Crne Gore za vrijeme Parade ponosa, kada je u okršaju sa izgrednicima povrijeđeno nekoliko policajaca.

Sa Parade ponosa u Podgorici

„Na sastanku, koji je održan na inicijativu UPMUP, predstavnicima LGBT Forum Progres predočeno da je procijenjeno da se radi o javnom okupljanju izuzetno visokog rizika, s obzirom da su informacije koje UP posjeduje ukazivale na to da bi sasvim izvjesno došlo do remećenja javnog reda i mira u većem obimu“, saopštila je policija.

Navodi se da su predstavnici LGBT Foruma Progres upoznati „sa negodovanjem građana Bara zbog remećenja njihove rutine, koja je bila neophodna radi pripreme adekvatnog obezbjeđenja ovog skupa“.

„Takođe je konstatovano da bi obezbjeđenje ovog skupa, na kojem je trebalo da bude angažovano 600 policijskih službenika, UPMUP koštalo oko 30 hiljada eura, što predstavlja značajna finansijska sredstva koja nisu predviđena budžetom“, kazali su iz policije

„Takođe je konstatovano da bi obezbjeđenje ovog skupa, na kojem je trebalo da bude angažovano 600 policijskih službenika, UPMUP koštalo oko 30 hiljada eura, što predstavlja značajna finansijska sredstva koja nisu predviđena budžetom“, kazali su iz policije.

Policija je saopštila da su predstavnici LGBT Foruma Progres uvažili prezentovane činjenice, uz zajednički zaključak da će partnerski raditi na prevenciji budućih propusta kada je prekršajno procesuiranje lica koja upućuju prijetnje LGBT osobama u pitanju.

„Ovo posebno iz razloga što je ocijenjeno da mjere upozorenja, koje su službenici CB Bar izrekli osobama koje su identifikovane kao lica koja su pripadnicima LGBT zajednice upućivala prijetnje putem Facebook-a, nisu bile primjerene situaciji, te da ih je trebalo prekršajno procesuirati bez obzira što su tvrdila da se radilo o šali“, saopštili su iz Uprave Policije.

Galerija

Bonus video: