ND Vijesti : Prvi nezavisni hroničar u istoriji Crne Gore

“Vijesti i Monitor bili su oni elementi preko kojih je unošena svjetlost za rastjerivanje pomračine koja je 1989. godine pala na Crnu Goru"
100 pregleda 31 komentar(a)
Ažurirano: 31.08.2012. 21:40h

Izložbom fotografija, karikatura, i naslovnih strana objavljenih u proteklih 15 godina, Nezavisni dnevnik Vijesti je obilježio jubilej.

Pogledajte galeriju slika sa proslave >>>

Jedan od osnivača, profesor Miodrag Perović na otvaranju izložbe u Umjetničkom paviljonu poručio je da je ponosan na urednike i urednice i novnare i novinarke tog lista.

“Vijesti i Monitor bili su oni elementi preko kojih je unošena svjetlost za rastjerivanje pomračine koja je 1989. godine pala na Crnu Goru. Vijesti nijesu samo prvi nezavisni hroničar u istoriji Crne Gore, već važni generator brzine promjena vlasti i cjelokupne političke elite, koja ih ugrožava i kojoj se opiru.

Odraz tog otpora je i činjenica da na petnaestogodišnjicu imamo direktora, glavnog urednika, novinarku i fotoreportera koje su pretukli donori organizovanog kriminala, ne bi li njih i njihove kolege naučili kako treba da pišu”, kazao je Perović.

On je naglasio da su novinari i novinarke heroji lista, ali je i dodao da bi bilo dobro da dobije od njih objašnjenje zašto u zemlji u kojoj novinare prebijaju, produžavaju da se bave novinarstvom, kad većina može na drugom mjestu da zaradi više i živi mirnije.

"Vijesti, hvala vam"

Predsjednik upravnog odbora MDLF-a (Media development loan fund), američke fondacija za pomoć i podršku nezavnisnim medijima, Bernard Pule, kazao je da je ta fondacija napravila dobru investiciju u Vijesti prije 15 godina.

“Ako se Crna Gora pridruži Evropskoj uniji, siguran sam da će ljudi reći 'Vijesti, hvala vam'. Vijesti su dokaz da postoji slobodno novinarstvo, iako je slobodna štampa ponekad izazov”, kazao je Pule.

Jaroslav Gora, savjetnik za finansije u Bordu MDLF-a poklonio je “Vijestima” uramljen prvi biznis plan, koji je američka fondacija dobila od Daily Pressa, izdavača lista, prije početka saradnje - pisana rukom na dva papira formata A4.

“Ovo pokazuje gdje ste bili a gdje ste sad”, rekao je Gora.

Otvaranju izložbe, koja se može pogledati do 10. septembra. prisustvovali su predstavnici društvenog, političkog i kulturnog života Crne Gore, diplomatskog kora, NVO, medija, profesori, sudije...

Na koncertu povodom jubileja u CNP-u u 21 čas, kamerni trio Tritonus - violinista Miran Begić, pijanista Bojan Martinović i violončelista Igor Perazić - izveli su djela Rahmanjinova, Šostakoviča i Pjacole.

Galerija

Bonus video: