Ne dajte dozvolu, zemlja je oteta prije pola vijeka

Kompanija "Rekreaturs" dobila je urbanističko-tehničke uslove, što je prvi dokument neophodan za dobijanje građevinske dozvole
84 pregleda 16 komentar(a)
Kamenovo, Foto: Vuk Lajović
Kamenovo, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 20.08.2015. 19:03h

Mještani Kamenova i Svetog Stefana, čija je đedovina u uvali Kamenovo oteta, zatražili su od države da spriječi izdavanje građevinske dozvole za gradnju, pozvavši se na odluku Osnovnog suda u Kotoru od prije čak 15 godina.

Mještani su razočarani što se, tvrde, i pored sudske odluke o zabrani otuđenja, raspolaganja i opterećenja, nastavlja proces za izdavanje građevinske dozvole. Ministarstvo održivog razvoja izdalo je još krajem prošle godine kompaniji “Rekreaturs” iz Budve urbanističko-tehničke uslove za uvalu Kamenovo, što je prvi dokument neophodan za dobijanje građevinske dozvole.

Na toj atraktivnoj lokaciji predviđena je gradnja turističkog naselja sa pet zvjezdica, koje će objedinjavati hotel, ili dva kondo hotela, te 14 vila.

Veći dio biće na prodaju, iako se kompleks vodi kao turistički.

“Rekreautrs” do sada nije podnio zahtjev za dobijanja građevinske dozvole. I pored činjenice da je postojala privremena mjera, svih prethodnih godina, pojedine lokacije na Kamenovu su izdavane u zakup, od čega je ostvarivan prihod.

Gotovo svih 33 hiljade kvadrata u zaleđu plaže, gdje se nekada nalazilo kosovsko odmaralište, uknjiženo je na firmu “Rekreaturs” DOO Budva, banku Kosovo iz Prištine i firmu “Kožar ” sa Kosova.

Prema Centralnom registru Privrednog suda, “Rekreaturs” su osnovali firma “Atlas invest” Duška Kneževića koja ima 78 odsto kapitala, “VB Holding limited” sa 20 odsto kapitala i Dejan Jovićević sa 0,6 odsto.

Starosjedioci koji tvrde da im je zemlja oduzeta pokrenuli su postupak restitucije još prije dvije decenije, a pred sudom u Kotoru, u dva različita potupka, izdejstvovali i donošenje privremene mjere, u koje su "Vijesti ” imale uvid.

Zemljište eksproprisao sreski odbor Cetinja 1957. godine

Priča o Kamenovu počela je davne 1957. godine, kada je sreski odbor na Cetinju izvršio eksproprijaciju ukupno 15 hiljada kvadrata zemlje od starosjedilaca.

Ubrzo je izgrađeno i odmaralište za potrebe radnika sa Kosova, da bi 1989. “Rekreaturs“ uknjižio dodatnih 12 hiljada kvadrata u zaleđu plaže.

Prava drama počela je nakon ratnih dešavanja na Kosovu, kada se 1999. u govoto oronulo radničko odmaralište useljavaju izbjeglice sa Kosova, koje su, nakon dogovora sa “Atlas grupom“, iseljene tek prije dvije i po godine.

I kosovska Agencija za privatizaciju zatražila je da se preispita način na koji je privatizovano tadašnje kosovsko preduzeće “Rekreaturs”, a centrala iz Prištine preseljena u Beograd.

Bonus video: