Ne može bez novca i osiguranja

Takva pravila nijesu nova, ali se intenzivnije primjenjuju u okviru aktivnosti Vlade u usklađivanju bezbjednosnog i pravnog sistema sa EU
174 pregleda 2 komentar(a)
Granični prelaz Božaj, Foto: Luka Zeković
Granični prelaz Božaj, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.03.2017. 19:40h

Za putovanje u zemlje članice Šengen zone, potrebno je imati dovoljno novca, upozorava granična policija građane Crne Gore kada planiraju da napuste državu.

Uz još neke stavke, to se navodi u dokumentu Ministarstva unutrašnjih poslova, o uslovima koji se moraju ispunjavati za ulazak u Šengen zonu.

Takva pravila nijesu nova, ali se intenzivnije primjenjuju u okviru aktivnosti Vlade u usklađivanju bezbjednosnog i pravnog sistema sa EU.

Vlada je prošlog mjeseca usvojila Šengenski nacionalni plan, koji predstavlja jedan od ključnih programskih dokumenata u okviru priprema za ulazak Crne Gore u EU. Njime su definisane aktivnosti koje se odnose na usklađivanje pravnog okvira, infrastrukturu i informaciono-komunikacione sisteme, obuku, kadrove, sveobuhvatno integrisano upravljanje granicom, uspostavljanje adekvatnog azilskog sistema, kao i na bezbjednost i zaštitu ličnih podataka.

Realizacija Šengenskog nacionalnog plana, kako je objašnjeno iz Vlade, nije samo ispunjavanje uslova za ulazak Crne Gore u Evropsku uniju i šengenski prostor. On predstavlja i plan razvoja integrisanog upravljanja granicom u skladu sa savremenim evropskim standardima koji će, prvenstveno, doprinijeti boljoj bezbjednosti Crne Gore.

Ulazak u države članice Šengen zone može biti odbijen ukoliko putnici ne posjeduju dokaz o dovoljnim novčanim sredstvima za predviđeni boravak, tranzit i povratak u matičnu državu ili treću državu u kojoj će im biti dozvoljen ulazak, u gotovini ili na kreditnim karticama. Iznos je od 40 do 70 eura po danu boravka, zavisno od zemlje u koju se putuje.

Vlada je u odgovorima “Vijestima” podsjetila da od 2009. državljanima Crne Gore nijesu potrebne vize za ulazak u zemlje Šengena.

Bonus video: